Pāriet uz saturu

Konservatīvais liberālisms

Vikipēdijas lapa

Konservatīvais liberālisms jeb labējais liberālisms (angļu: Conservative liberalism, right-liberalism) ir liberālisma paveids, kas apvieno konservatīvās vērtības ar liberālām nostājām dažādos politikas jautājumos. Dažkārt konservatīvo liberālismu jauc ar liberālo konservatīvismu, taču tā nav — liberālais konservatīvisms ir konservatīvāks.

Konservatīvā liberālisma pamats, kodols ir šāda nostāja: cilvēka tiesības un brīvības ir augstākā vērtība, bet tās jāievēro ar stipras valsts atbalstu, saprātīgi saglabājot tradīcijas (jo tās ir vēsturiskās attīstības nosacītas un tāpēc nepieciešamas), bieži ar baznīcas atbalstu un pamatojoties uz ģimenes vērtībām.

Tajā pašā laikā liberālisms un konservatīvisms sākotnēji netika postulēti kā savstarpēji izslēdzoši pretēji jēdzieni. Filozofi, kas atbalsta šādus uzskatus, kreiso radikālismu un sociālismu uzskata par liberālisma pretstatu, uzskatot, ka bez saprātīgas konservatīvisma pakāpes nav iespējams nodrošināt cilvēku brīvības un ka liberālisms galu galā pārvērtīsies radikālismā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]