Kristietība Ukrainā

Vikipēdijas lapa
Ukrainas grieķu katoļu baznīcas katedrāle Ļvivā

Kristietība Ukrainā ir visizplatītākā reliģija Ukrainā. Baznīca Ukrainā pastāv jau kopš agrākajiem laikiem — kopš kņaza Volodimira veiktās Krievzemes kristīšanas 988. gadā. Arī Melnās jūras sengrieķu kolonijās jau ilgi pirms Krievzemes kristīšanas pastāvēja baznīcas kopienas. Lielākā daļa no visām reliģiskajām organizācijām ir kristiešu.

Saskaņā ar statistikas datiem 67,9 % Ukrainas iedzīvotāju uzskata sevi par ticīgiem. Lielākā daļa Ukrainas iedzīvotāju ir pareizticīgie (≈ 62,3 %). Šis skaits pastāvīgi samazinās. Vēl 2014. gadā bija 70,2 % pareizticīgo.[1] Lielākā daļa pareizticīgo uzskata sevi par piederīgiem Ukrainas Pareizticīgajai baznīcai.

Otra populārākā konfesija ir katolicisms (≈ 9,4 %). Katoļticīgo skaits Ukrainā tiek lēsts ap 4-5 miljoniem cilvēku.[2] Gan rietumu, gan austrumu ritu katolicisms ir vairāk izplatīts valsts rietumos, lai gan katoļu draudžu tīkls aptver visu Ukrainas teritoriju. Ukrainas grieķu katoļi veido lielāko daļu iedzīvotāju Galīcijā (Ļvivas, Ternopiļas un Ivanofrankivskas apgabalos) un Aizkarpatu apgabalā.

Protestantisms Ukrainā ir trešā lielākā kristiešu grupa pēc ticīgo skaita. Saskaņā ar dažādiem pētījumiem protestanti Ukrainā veido no 1,3 % līdz 3 % iedzīvotāju. Protestantisms Ukrainā ir sadalīts daudzās denominācijās. Tomēr pastāv vairākas organizācijas, kas koordinē protestantu baznīcas: Ukrainas evaņģēlisko protestantu baznīcu padome, Ukrainas evaņģēliskā alianse, protestanti darbojas arī Visukrainas Baznīcu un reliģisko organizāciju padomē un Ukrainas Bībeles biedrībā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Wayback Machine». web.archive.org. 2021-02-13. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2021-02-13. Skatīts: 2023-05-02.
  2. «Statistics by Country, by Catholic Population [Catholic-Hierarchy]». www.catholic-hierarchy.org. Skatīts: 2023-05-02.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]