Laimute Balode

Vikipēdijas lapa
Laimute Balode
Personīgā informācija
Dzimusi 1954. gada 18. maijā (69 gadi)
Hužira, Oļhonas rajons, Irkutskas apgabals, Karogs: Padomju Savienība PSRS (tagad Karogs: Krievija Krievija)
Pilsonība Karogs: Latvija Latvija
Tautība lietuviete
Dzīvesbiedrs Ēriks Balodis
Bērni Pauls, Marta
Zinātniskā darbība
Zinātne valodniecība
Darba vietas Latvijas Universitāte, ZA Valodas un literatūras institūts, Helsinku Universitāte
Alma mater Viļņas Universitāte, Latvijas Universitāte

Laimute Balode (lietuviešu: Laimutė Baluodė, pirmslaulību uzvārds Anelauskaite; dzimusi 1954. gada 18. maijā) ir Latvijā dzīvojoša lietuviešu valodniece, asociētā profesore, Latvijas Universitātes Lituānistikas centra direktore. Galvenā viņas pētījumu joma ir baltu onomastika.

Laimute Anelauskaite dzimusi Sibīrijā latvietes un lietuvieša ģimenē. Vecāki tajā laikā bija izsūtījumā Baikāla ezera Oļhonas salā.[1] Četru gadu vecumā Laimutes ģimene atgriezās Lietuvā.

1972. gadā Laimute iestājās Viļņas valsts universitātē Filoloģijas fakultātē. 1974. gadā viņa kā viena no pirmajām apmaiņas programmas studentēm nosūtīta uz Latvijas valsts universitāti (LVU) studēt baltistiku. Apprecējās ar latvieti Ēriku Balodi.[2] 1977. gadā pabeidza studijas Viļņas Universitātē. Pēc tam Laimute pārcēlās uz Rīgu un sāka strādāt par vecāko laboranti Zinātņu akadēmijas (ZA) Latviešu valodas un literatūras institūtā. 1979. gadā iestājās aspirantūrā un sāka strādāt par pasniedzēju LVU Filoloģijas, Svešvalodu, Vēstures, Pedagoģijas fakultātē. 1980. gadā Laimute Balode kļuva par jaunāko zinātnisko līdzstrādnieci ZA Valodas un literatūras institūtā, Dialektoloģijas sektorā; no 1986. gada — zinātniskā līdzstrādniece. 1989. gadā viņa kā vecākā zinātniskā līdzstrādniece turpināja darbu Latviešu valodas institūta Onomastikas nodaļā.

No 1991. līdz 1996. gadam Laimute Balode bija docente LU Filoloģijas fakultātē un Latvijas Kultūras akadēmijā. 1992. gadā viņā kļuva par vadošo pētnieci Latviešu valodas institūtā. 1996. gadā Balode kā vieslektore sāka pasniegt baltu valodas Helsinku Universitātē Somijā. 2001. gadā Laimute Balode kļuva par asociēto profesori LU Filoloģojas fakultātes Baltu valodu katedrā un LU Lituānistikas centra vadītāju. 2006. gadā viņa kļuva par asociēto profesori Helsinku Universitātē.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Sirsnīgi sveicam LU asociēto profesori Laimuti Balodi![novecojusi saite] Prof. Lidija Leikuma, Baltu valodniecības katedra, 19.05.2014
  2. Asoc. prof. Laimute Balode saņēmusi Lietuvas zinātnes prēmiju[novecojusi saite] Edmunds Trumpa / Milda Kniežaite, 03.12.2014

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]