Latvijas Dabas fonds

Vikipēdijas lapa
Latvijas Dabas fonds
Dibināta 1990
Atrašanās vieta
Galvenās personas Andrejs Briedis (padomes priekšsēdētājs)
Vita Anda Tērauda (direktore)
Darbības sfēra Dabas aizsardzība
Mājaslapa www.ldf.lv

Latvijas Dabas fonds ir nevalstiska dabas aizsardzības organizācija, kas 1990. gadā tika dibināta ar mērķi saglabāt Latvijas dabas daudzveidību. Lai to īstenotu, Latvijas Dabas fonds darbojas dabas aizsardzības praktiskajā nodrošināšanā, izstrādājot retu, apdraudētu sugu un īpaši aizsargājamo dabas teritoriju aizsardzības projektus, piesaistot finansējumu un nodrošinot to realizāciju.[1] Fonds arī piedalās vides politikas veidošanā, tieši lobējot likumdošanas procesu un izglītojot sabiedrību par vides aizsardzības jautājumiem.[2] Organizācijas birojs atrodas Rīgā, Blaumaņa ielā 32-8.

Misijas īstenošanai ilgtermiņā Latvijas Dabas fonds darbojas 5 programmās. Pirmā programma ir dabas aizsardzības politika, kuras galvenais mērķis ir vides un dabas aizsardzības interešu integrācijas veicināšana likumdošanā Latvijā, atbalsts vietējo un nacionālo NVO izveidei un NVO sadarbības veicināšana. Otrā programma ir sabiedrība un dabas izglītība, kuras galvenais mērķis ir sabiedrības informēšana par vides, dabas aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības aspektiem. Trešā programma ir bioloģiskā daudzveidība un ekosistēmas, kuras galvenais mērķis ir veikt darbības bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai mežos, agroainavā, piekrastē, purvos un saldūdeņos un iesaistīt šajās darbībās sabiedrību, kā arī formulēt sabiedrības viedokli par dažādu tautsaimniecības sektoru darbības ietekmi uz vidi. Ceturtā programma ir aizsargājamas sugas un biotopi, kuras galvenais mērķis ir veikt darbības, lai nodrošinātu labvēlīga aizsardzības statusu apdraudētiem biotopiem un sugām un iesaistīt šajās darbībās sabiedrību. Piektā programma ir īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, kuras galvenais mērķis ir veikt īpaši aizsargājamo dabas teritoriju plānošanu un apsaimniekošanu un iesaistīt šajās darbībās sabiedrību.

Lai efektīvāk sasniegtu izvirzītos mērķus, Latvijas dabas fonds ir vairāku starptautisku vides organizāciju biedrs: Eiropas Vides Birojs (EEB), Centrālās un Austrumeiropas Darba grupa bioloģiskās daudzveidības uzlabošanai (CEE-WEB) un Planta Europa.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Latvijas Dabas fonda vēsture». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 11. maijā. Skatīts: 2011. gada 30. martā.
  2. «Dabas interešu aizstāvība». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 11. maijā. Skatīts: 2011. gada 30. martā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]