Lengstons Hjūzs

Vikipēdijas lapa
Lengstons Hjūzs
Langston Hughes
Lengstons Hjūzs 1936. gadā
Lengstons Hjūzs 1936. gadā
Personīgā informācija
Dzimis 1902. gada 1. februārī
Džoplina, Misūri, Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Miris 1967. gada 22. maijā (65 gadi)
Ņujorka, Ņujorka, Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Pilsonība Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Literārā darbība
Nodarbošanās dzejnieks, dramaturgs, rakstnieks, sabiedrisks darbinieks
Valoda angļu valoda
Literatūras virzieni Hārlemas renesanse
Augstskola Linkolna Universitāte

Džeimss Mersers Lengstons Hjūzs (angļu: James Mercer Langston Hughes), biežāk pazīstams kā Lengstons Hjūzs (angļu: Langston Hughes; dzimis 1902. gada 1. februārī, miris 1967. gada 22. maijā), bija afroamerikāņu dzejnieks, rakstnieks, dramaturgs un sabiedrisks darbinieks, viens no redzamākajiem Hārlemas renesanses pārstāvjiem.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis Džoplinā, Misūri, tomēr, tā kā tēvs ģimeni pameta un dzīvoja Kubā un Meksikā, Lengstons Hjūzs bērnību pavadīja pie vecāsmātes Kanzasā. 1919. gadā kādu laiku dzīvoja pie tēva Meksikā. Tā kā tēvs uzstāja, ka Lengstonam Hjūzam jāstudē tehniskas zinības, viņš devās uz Kolumbijas Universitāti, tomēr mācības viņu nesaistīja, un 1922. gadā viņš tās pameta.

Strādāja dažādus gadījuma darbus, rakstot dzeju, kādu laiku dzīvoja arī Parīzē, līdz 1926. gadā iestajās Linkolna Universitātē Pensilvānijā, kura ir vēsturiski senākā vēsturiskā melnādaino univerisitāte. 1929. gadā pabeidzis universitāti, gandrīz visu atlikušo mūžu dzīvoja Hārlemā.

Mūsdienās vairums pētnieku uzskata, ka Lengstons Hjūzs bijis gejs. Lengstons Hjūzs dažkārt atbalstīja kreisās un komunistiskās idejas, kaut arī, pēc visa spriežot, viņš nekad nav bijis kompartijas biedrs.

Miris 1967. gadā, kremēts, un viņa pelni ievietoti zem afrikāņu kosmogrammas Hārlemas Artura Šomburga Melnās kultūras pētniecības centra koridorā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]