Portāls:Māksla

Vikipēdijas lapa


izmainīt  

Par ko ir šis portāls?

Māksla ir termins, ko lieto saistībā ar dažādām cilvēka rīcības formām saistībā ar dažādu tādu materiālu un nemateriālu lietu radīšanu, kam piemīt kaut kāda vērtība attiecībā uz mentālajām spējām (psihi jeb prātu), maņām un emocijām. Tādēļ māksla rodas tad, kad cilvēks kaut kā sevi izpauž.

Vārds "māksla" tiek lietots saistībā ar dažādiem radošās izpausmes veidiem, piemēram, mūziku, literatūru, fotomākslu, deju, teātri u.c. Visbiežāk par to runā saistībā ar vizuālajām mākslām, piemēram, glezniecību, tēlniecību un grafiku. Tomēr par mākslu runā arī saistībā ar citiem mākslas veidiem, kas iedarbojas uz pārējām maņām, piemēram, mūzika iedarbojas uz dzirdi.

izmainīt  

Izmeklēts raksts

Sirreālisms (franču surréalisme - 'pārreālisms' jeb 'virsreālisms') - modernistiskās mākslas virziens, kas aptver literatūru, glezniecību, tēlniecību, kino. Sirreālisma mākslinieki nodarbojās ar "pārreālo", t.i., gara pasauli, kas atrodas līdzās ierastajai realitātei. Līdzīgi kā dadaisti, arī sirreālisti uzskatīja, ka Pirmā pasaules kara šausmu cēlonis ir industriālā revolūcija un racionālais prāts, tāpēc glābiņš jāmeklē iracionālajā sapņu pasaulē.

Sirreālisms radās Francijā, kur tas attīstījās no aktīvās dadaisma kustības, taču izplatījās uz visdažādākajām valstīm, ieskaitot Dienvidslāviju, Argentīnu, Ēģipti, Japānu utt.

izmainīt  

Izmeklēts attēls

Mīkstie pulksteņi
Mīkstie pulksteņi
Autors: Salvadors Dalī

Salvadora Dalī vislabāk zināmā glezna. Tajā attēloti kūstoši pulksteņi, kurus apsēduši insekti. Pieņemtākā interpretācija ir tāda, ka gleznā izpaustie tēli simbolizē pretestību vai noraidījumu laika nemainības un noteiktības esamībai.

izmainīt  

Izmeklēts skaņdarbs

Volfgangs Amadejs Mocarts
Vijoļkoncerts Nr. 5 - 1. Allegro Aperto - Adagio - Alegro Aperto
Aranžēts vijolēm un klavierēm. Izpilda Bens Goldšteins, vijole, un Bendiks Eide, klavieres
izmainīt  

Saistītie portāli

Ar portālu Māksla ir saistīti šādi portāli:

Mūzika
izmainīt  

Vai tu zināji...

izmainīt  

Kategorijas un galvenie temati

izmainīt  

Lietas, ko tu varētu darīt

izmainīt  

Ierosinājumi