Pāriet uz saturu

M4 Sherman

Vikipēdijas lapa
M4 (105) Sherman tanks

M4 Sherman bija amerikāņu vidējais tanks, ko plaši izmantoja Sabiedroto spēki Otrajā pasaules karā. Tas ir viens no pazīstamākajiem un visplašāk ražotajiem Otrā pasaules kara tankiem, ar vairāk nekā 49 000 saražotiem eksemplāriem. Tanks tika nosaukts par godu amerikāņu ģenerālim Viljamam T. Šērmanam.

M4 Sherman tika izstrādāts 1941. gadā kā uzlabojums iepriekšējiem ASV vidējiem tankiem, piemēram, M3 Lee. Tas bija paredzēts, lai sniegtu Sabiedrotajiem mobili bruņotu vienību, kas spētu doties uzbrukumā, kā arī aizsargāt kājnieku vienības. Tanka lvenais ierocis bija 75 mm vai vēlākos modeļos 76 mm lielgabals, kā arī koaksiāls ložmetējs. Tanka bruņas bija līdz 76 mm biezas, kas sniedza aizsardzību pret lielāko daļu pretinieka ieroču, lai gan vācu smagākie tanki, piemēram, "Tiger" un "Panther," varēja viegli izsist M4 Sherman no distances.

M4 Sherman bija salīdzinoši ātrs un veikls tanks, kas spēja pārvietoties līdz 40-48 km/h, atkarībā no apstākļiem un modeļa. Tas arī izcēlās ar savu vieglumu ražošanā, kas bija izšķiroši Otrā pasaules kara laikā, jo tas ļāva masveidā piegādāt tankus uz visiem frontes posmiem.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]