Mandžūru kandidāts (1962. gada filma)

Vikipēdijas lapa
Mandžūru kandidāts
Oriģinālais
nosaukums
The Manchurian Candidate
Žanrs politiskais trilleris, neo-noir
Režisors Džons Frankenheimers
Producents
Scenārija autors Džordžs Akselrods
Galvenajās
lomās
Studija M.C. Productions
Izplatītājs United Artists
Izdošana
  • 1962. gada 24. oktobris
Ilgums 126 minūtes
Valsts Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Valoda angļu
Budžets 2,2 miljoni US$
Kopējie ienākumi 7,7 miljoni US$[1]
IMDb profils

"Mandžūru kandidāts" (angļu: The Manchurian Candidate) ir 1962. gada ASV neo-noir psiholoģiska politiskā trillera filma, kuras režisors ir Džons Frankenheimers. Filmā galvenās lomas atveido Frenks Sinatra, Lorenss Hārvijs, Dženeta Lī, Andžela Lensberija, Henrijs Silva un Džeimss Gregorijs. Filma balstīta uz Ričarda Kondona 1959. gada romānu ar tādu pašu nosaukumu.

Filma stāsta par Korejas kara veterānu Reimondu Šo (Hārvijs), kurš ir ietekmīgas politiskas ģimenes loceklis. Kad kara laikā Šo armijas vadu sagūstīja komunisti, Šo tika skalotas smadzenes, lai atgriežoties ASV viņš kļūtu par slepkavu starptautiskā komunistu sazvērestībā.

Filmas "Mandžūru kandidāts" pirmizrāde notika 1962. gada 24. oktobrī, Kubas raķešu krīzes laikā. Filma guva plašu kritiķu atzinību un to nominēja Amerikas Kinoakadēmijas balvai kategorijās "Labākā aktrise otrā plāna lomā" (Lensberija) un "Labākā montāža". Lensberija par savu tēlojumu saņēma Zelta globusa balvu. Tīmekļa vietnē Rotten Tomatoes filmai ir 97% vērtējums.[2] 1994. gadā filma iekļauta ASV Kongresa bibliotēkas Nacionālajā kino reģistrā kā "kulturāli, vēsturiski vai estētiski nozīmīga filma".[3]

Šo (Lorenss Hārvijs) un majors Marko (Frenks Sinatra)

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]