Motovelo

Vikipēdijas lapa
OAO Motovelo
Tips atvērta akciju sabiedrība
Darbības joma nekustamie īpašumi
Dibināts 1945. gads
Galvenais birojs Minska, Karogs: Baltkrievija Baltkrievija
Tīmekļa vietne motovelo.by

OAO Motovelo (krievu: Мотовело, baltkrievu: Мотавела; agrākais nosaukums Minskas motociklu velosipēdu rūpnīca, Минский мотоциклетно-велосипедный завод, ММВЗ) ir Baltkrievijas uzņēmums Minskā, atvērta akciju sabiedrība. Tas nodarbojas ar nekustamā īpašuma izīrēšanu. Līdz 2018. gadam tas ražoja motociklus (zīmols M1NSK, agrāk Minsk), velosipēdus (zīmols Aist) un motopiekabes. Pašlaik šo zīmolu ražošanu ir pārņēmis uzņēmums OOO Motovelozavod.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Motociklu zīmola logotips
Motocikls MMVZ-3.111, 1973. gada modelis
Motocikls M1NSK R250

Rūpnīcu dibināja 1946. gada 9. novembrī. Minskā atveda no Vācijas uzņēmuma DKW rūpnīcas Cšopavā demontētās iekārtas. 1946. gadā rūpnīca sāka ražošanu. Sākotnēji tajā ražoja velosipēdus. 1950. gados sākta pusaudžu velosipēdu Orļonok un Lastočka ražošana.

1951. gadā Maskavas motorūpnīcā notika pārprofilēšana, un uz Minskas rūpnīcu pārcēla motociklu Moskva M1A (DKW RT 125 kopija) ražošanu. Vēlāk uzsākta savu modeļu izstrāde.

Padomju laikā Minsk motocikli bija populāri visā PSRS, kā arī tos eksportēja uz 45 valstīm. Saražoti vairāk nekā 6,5 miljonu eksemplāru.

1990. gados rūpnīcu privatizēja un pārveidoja par atvērtu akciju sabiedrību OAO Motovelo. Uzņēmums gandrīz bankrotēja. 2005. gada 25. novembrī rūpnīcas strādnieki bloķēja vienu no lielākajām Minskas ielām, protestējot pret zemajām algām un sliktajiem darba apstākļiem. 2005. gada 16. decembrī 90 % uzņēmuma kapitāldaļu nodeva valstij, lai saglabātu rūpnīcu.[1]

2007. gadā Motovelo kontrolpaketi (80 %) ieguva Austrijas uzņēmums ATEC Holding, ko vadīja baltkrievu uzņēmējs Aleksandrs Muravjovs. Uzņēmumu restrukturizēja, sadalot to vairākos desmitos uzņēmumu. Ieviesa jaunu logotipu M1NSK, kurā atainota pirmā motocikla marka.

2013. gada 6. septembrī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko apmeklēja rūpnīcu un pieprasīja beznosacījumu Motovelo attīstības plānu īstenošanu, tostarp solījumu ieguldīt uzņēmuma attīstībā vismaz 20 miljonus ASV dolāru un līdz 2012. gadam saražot 500 000 velosipēdu un 30 000 motociklu.

2015. gada 1. jūnijā Baltkrievijas Valsts drošības komiteja aizturēja uzņēmuma īpašnieku Aleksandru Muravjovu un augstākos vadītājus, kurus apsūdzēja par kapitāla un aprīkojuma izvešanu un problēmām ar uzņēmuma darbību. Darbinieku skaits bija samazinājies no 2300 līdz 400 cilvēkiem. Uzņēmuma vadību pārņēma bijušais Minskas mērs Mikalajs Laducka.

Neilgi pēc Aleksandra Muravjova aresta izveidoja jaunu uzņēmumu OOO Motovelozavod, ko dibināja valsts iestāde Minsk-Arena un eksperimentālā mehāniskā rūpnīca, kuras galvenais akcionārs bija Minskas pilsētas izpildkomiteja. Lai nodrošinātu ražošanu, Motovelozavod par nelielu samaksu no Motovelo īrēja ražošanas līnijas vienā montāžas cehā, kas vēl darbojās. Aleksandrs Lukašenko izvirzīja uzdevumu saglabāt Busel (Aist) un Minsk zīmolus.

2017. gada janvārī tiesa Aleksandram Muravjovam piesprieda 11 gadus cietumsoda un konfiscēja viņa mantu.[2] 99,88 % Motovelo akciju nonāca valsts īpašumā. 2017. gada 16. jūlijā Minskas Saimnieciskā tiesa sāka procesu Motovelo bankrota lietā. Pieteikumu tiesā iesniedza pats uzņēmums ilgstošas ​​maksātnespējas dēļ. Uzņēmumam noteica aizsardzības periodu līdz 2017. gada 5. oktobrim. Minskas Ekonomiskā tiesa 2018. gada 20. aprīlī pasludināja Motovelo bankrotu un sāka likvidāciju.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]