Nuadibu

Vikipēdijas lapa
Nuadibu
Komūna un pilsēta
Nuadibu iela
Nuadibu iela
Nuadibu (Mauritānija)
Nuadibu
Nuadibu
Atrašanās vieta Mauritānijā
Koordinātas: 20°56′N 17°2′W / 20.933°N 17.033°W / 20.933; -17.033Koordinātas: 20°56′N 17°2′W / 20.933°N 17.033°W / 20.933; -17.033
Valsts Karogs: Mauritānija Mauritānija
Reģions Dahlet Nuadibu
Iedzīvotāji Izteiksmes kļūda: Neatpazīta pieturzīme "[".
 • kopā Izteiksmes kļūda: Neatpazīta pieturzīme "[".
Nuadibu Vikikrātuvē

Nuadibu (arābu: نواذيبو, franču: Nouadhibou; agrāk Portetjēna) ar iedzīvotāju skaitu ap 90 000 ir otrā lielākā pilsēta Mauritānijā un ir valsts galvenais komercdarbības centrs.

Tā atrodas uz 60 kilometru garās Rās Nuādībū pussalas, kuras rietumu daļa ar Lagueras pilsētu ir daļa no Rietumsahāras. Nuadibu atrodas aptuveni kilometru no robežas.

Pilsēta ir sadalīta četrās galvenajās daļās — pilsētas centrā, kur atrodas lidosta, Numerovatā — galvenie dzīvojamie rajoni ziemeļos, Konsado tālāk dienvidos — Pormineralēras guļamrajons, no kurienes eksportē dzelzsrūdu no Zueratas.

Pilsētā pieejamie tūrisma objekti ir vairāki tirgi, kuģu kapsēta un Vidusjūras ronis (Monachus monachus).

Galvenā saimnieciskā darbība notiek zvejošanā, bet lielākā rūpniecības nozare ir dzelzsrūdas apstrāde. Rūdu piegādā pa dzelzceļu no iekšējām raktuvju pilsētām Zueratas un Fderikas. Šie vilciena sastāvi var būt pat 3 km garumā — iespējams, garākie pasaulē. Mauritānijas dzelzceļš arī nodrošina pasažieru satiksmi uz Šumu.

Kopš 2006. gada februāra Nuadibu ir kļuvusi par galveno izejas punktu afrikāņu migrantiem, kas mēģina sasniegt Kanāriju salas. Šis bīstamais ceļš uz Eiropas Savienību ir kļuvis populārāks, kopš 2005. gada otrajā pusē ir pastiprināta emigrācijas kontrole Marokas piekrastē un pie Spānijas anklāviem Seutas un Meliljas.

Pilsēta tiek uzskatīta par nelegālo Sahārā atrasto meteorītu tirdzniecības centru.[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Meteorite smugglers anger scientists». BBC. Skatīts: 2007-06-23.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]