Osvalds Mednis

Vikipēdijas lapa
Osvalds Mednis
Osvalds Mednis
Osvalds Mednis 1920. gados.
Dzimis 1898. gada 29. augustā
Valsts karogs: Krievijas Impērija Rīga, Krievijas impērija (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Miris 1987. gada 8. martā (88 gadu vecumā)
Valsts karogs: Vācijas Demokrātiskā Republika Parhima, VDR
Nodarbošanās aktieris, laborants

Osvalds Mednis (1898—1987) bija latviešu karavīrs un aktieris, Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris. Ievērību guvis ar lomu pirmajā lielformāta Latvijas spēlfilmā „Lāčplēsis”, kur atveidojis Melno bruņinieku.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1898. gada 29. augustā Rīgā. Pirmā pasaules kara laikā dienēja piefrontes Galvenajā štābā Rīgā. 1919. gada 7. jūlijā brīvprātīgi iestājies Latvijas Bruņoto spēku 8. Daugavpils kājnieku pulkā. Piedalījies daudzās kaujās pret bermontiešiem un arī vēlāk pret boļševikiem Latgalē. 1922. gadā apbalvots ar Lāčplēša Kara ordeni par 1919. gada 3. novembra uzbrukumu Spilves pļavās, kur Mednis ar dažiem vīriem devās ienaidnieka aizmugurē un sabojāja telefona vadus, tādējādi izraisot apjukumu pretinieka rindās, kas ļāva iegūt divus ložmetējus un citas trofejas. No armijas atvaļināts 1921. gada martā.[1]

Pēc kara dzīvojis Rīgā un strādājis par laborantu ķīmijas preču fabrikā. 1920. gados arī apmeklējis Aleksandra Rusteiķa kinoaktieru studiju „Sfinkss”. Ticis izraudzīts par aktieri pirmajā lielformāta Latvijas spēlfilmā „Lāčplēsis”, kur atveidojis Melno bruņinieku. Bijis precējies ar vācbaltieti, kas 1941. gada 17. februārī ļāva izceļot uz Vāciju.

Pēc Otrā pasaules kara nokļuvis Vācijas Demokrātiskajā republikā, kur arī nodzīvojis visu atlikušo mūžu. Strādājis par naktssargu kādā rūpnīcā Parhimā. Miris 1987. gada 8. martā Parhimā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]