Polimorfinīnes

Vikipēdijas lapa
Polimorfinīnes
Polymorphininae d'Orbigny, 1839
Polimorfinīne Sigmomorphina undulosa
Polimorfinīne Sigmomorphina undulosa
Klasifikācija
ValstsRhizaria
TipsForaminīferas (Foraminifera)
KlaseNodosariātas (Nodosariata)
ApakšklaseNodosariānas (Nodosariana)
KārtaPolimorfinīdas (Polymorphinida)
ApakškārtaPolimorfinīnas (Polymorphinina)
DzimtaPolimorfinīdes (Polymorphinidae)
ApakšdzimtaPolimorfinīnes (Polymorphininae)

Polimorfinīnes (Polymorphininae) ir foraminīferu apakšdzimta, kas pārstāv pārsvarā brīvi peldošas formas. Apakšdzimtas izveidošana piedēvēta franču naturālistam Alsidam Orbiņī, taču pirmais to publicēja 1881. gadā britu mikropaleontologs Henrijs Bradijs. Ģeohronoloģiski polimorfinīnes ir zināmas no augšējā triasa perioda (reta laikmets) līdz mūsdienām.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Čaula ir brīva (nepiestiprinās pie substrāta), kameras var būt izvietotas spirāliski ap augšanas garenasi. Tās var būt gan biseriālas, gan uniseriālas. Kameras stipri pārsedzas.[1] Tās ir vairāk vai mazāk uzpūstas. Prolokuls parasti ir ieapaļš. Tālākās kameras ir ar īsu ventrālo un garu dorsālo pusi, un kapucveidīgi piekļaujas ar savu pamatni iepriekšējās kameras augšējai sānu daļai, lielākā vai mazākā mērā apkļaujot to no atveres gala puses. Šuves ir virspusējas vai padziļinātas. Atvere ir termināla, radiāla, parasti ieapaļa, bieži vien ar atveres caurulīti, retāk šauri eliptiska, reizēm spraugveidīga, izvietota pēdējās kameras izstieptajā galā (virsotnē). Atvere parasti atveras tieši kameras dobumā, bet dažām ģintīm ir speciāla maziņa atveres kamera, kas nodalīta no kameras dobuma ar plānu sieniņu un ar ieapaļu caurumu vidū. Reizēm var konstatēt sānu vagu, kas savieno divu blakus esošo kameru atveres. Dažām ģintīm ir raksturīgas iekšējas atveres caurulītes, kas nokarājas kameras dobumā. Atsevišķiem dažādu sugu īpatņiem ir papildus fistuloza, dihotomiski zarojoša kamera, kas atsevišķos gadījumos tilpuma ziņā pat pārsniedz visas čaulas tilpumu. Tās nosegtais atveres gala apgabals un sieniņas daļēji izšķīst, veidojot samērā lielas atveres, tādējādi atvieglojot protoplazmas plūsmu starp kamerām un ārējo vidi. Papildus kameras izveidošanās un sieniņu daļēja izšķīšana acīmredzot ir saistīta ar gametu veidošanos.

Apakšdzimtas dalīšana ģintīs balstīta uz leņķa lielumu starp kameru izvietojuma plaknēm un atveres īpatnībām.[2]

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Polimorfinīņu dalījums ģintīs:[3]:

  • apakšdzimta: Polymorphinidnae Fuchs, 1967

(†) - izmirušu organismu grupa.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Loeblich, A. R.; Tappan, H. (1988). Foraminiferal Genera and their Classification. Van Nostrand Reinhold Company, New York. 503 lpp. ISBN 0-442-25937-9
  2. Д. В. Обручев, Основы палеонтологии (Общая часть. Простейшие), издательство "Наука", Москва, 1959. г., 258. lpp.
  3. World Foraminifera Database