Romualds Marcinkus

Vikipēdijas lapa
Romualds Marcinkus
Romualdas Marcinkus
Personīgā informācija
Dzimis 1907. gada 22. jūlijā
Valsts karogs: Krievijas Impērija Jurbarka, Kauņas guberņa, Krievijas Impērija (tagad Karogs: Lietuva Lietuva)
Miris 1944. gada 29. martā (36 gadi)
Valsts karogs: Vācijas Impērija mežā pie Prušces, Trešais reihs,
(tagad Karogs: Polija Polija)
Tautība lietuvietis
Militārais dienests
Dienesta pakāpe kapteinis
Gaisa leitnants
Dienesta laiks 1926-1944
Valsts Karogs: Lietuva Lietuva
Karogs: Francija Francija
Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste
Struktūra Lietuvas gaisa spēki
Francijas gaisa spēki
Karaliskie gaisa spēki
Kaujas darbība Otrais pasaules karš
Apbalvojumi Ribbon Lietuvas Dižkunigaiša Ģedimina ordenis
Baltās lauvas ordenis
Itālijas Kroņa ordenis
1939-1945 zvaigzne
Eiropas kampaņas kara lidotāja zvaigzne
1939–1945 kara medaļa

Romualds Marcinkus (lietuviešu: Romualdas Marcinkus; dzimis 1907. gada 22. jūlijā, miris 1944. gada 29. martā) bija lietuviešu lidotājs un futbolists. Marcinkus piedalījās agrīnā transeiropas lidojumā 1934. gada 25. jūnijā un bija vienīgais lietuviešu pilots, kurš dienēja Karaliskajos gaisa spēkos (RAF) Otrā pasaules kara laikā. Jaunībā Marcinkus bija daudzkārtējs Lietuvas futbola čempions un Lietuvas futbola izlases spēlējošais treneris.

Dienējot Lietuvas gaisa spēkos, Marcinkus bija izpletņlēcēju instruktors, vadīja aviācijas sporta un fiziskās audzināšanas nodaļu, vēlākos gados trenējis junioru futbola komandu. Dažus mēnešus pirms padomju okupācijas Lietuvā Otrā pasaules kara sākumā Marcinkus pameta Lietuvu un iestājās Francijas gaisa spēkos. Pēc Francijas kaujas un franču kapitulācijas Marcinkus aizbēga uz Lielbritāniju, kur pievienojās Karaliskajiem gaisa spēkiem.

Kā 1. eskadriļas (RAF) lidotājs viņš piedalījās vairākās misijās, tostarp bumbvedēju pavadībā un nakts kaujās. 1942. gada 12. februārī "operācijas Cerbers" laikā viņa vadīto lidmašīnu notrieca un viņu kā karagūstekni un nosūtīja uz Stalag Luft III.

Stalag Luft III Marcinkus kļuva par aktīvu dalībnieku pagrīdes ieslodzīto grupā, kas organizēja un izpildīja "Lielo bēgšanu". Marcinkus bija atbildīgs par Vācijas dzelzceļa grafiku analīzi, kas bija būtiska plāna sastāvdaļa. Naktī uz 1944. gada 25. martu Marcinkus bija viens no 76 karavīriem, kuri izbēga no karagūstekņu nometnes. Pēc vairākām dienām gestapo viņu atkal sagūstīja un sodīja ar nāvi.[1]

Otrā pasaules kara beigās Lietuvai zaudējot neatkarību par Marcinku lielā mērā aizmirsa, tomēr Marcinkus piemiņu dzīvu uzturēja Lietuvas emigrācijas prese. Pēc Lietuvas neatkarības atgūšanas 1990. gadā Lietuvā un ārzemēs publicēja detalizētāku viņa dzīves stāstu.

Literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Sviderskytė, Gražina (2004). "Uragano" kapitonas. Vilnius: Artseria. p. 327. ISBN 9986-716-38-1.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]