SMP Bank

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par Krievijas banku. Par Latvijas banku skatīt rakstu Meridian Trade Bank.
SMP Bank
Tips Atklāta akciju sabiedrība
Darbības joma Finanses
Dibināts 2001. gads
Galvenais birojs Maskava, Karogs: Krievija Krievija
Produkti finanšu pakalpojumi
Meitas uzņēmumi AS SMP Bank Karogs: Latvija Latvija
Tīmekļa vietne smpbank.ru

Atklāta akciju sabiedrība Bank «Severnyj morskoj put'» (krievu: Открытое акционерное общество Банк «Северный морской путь») jeb SMP Bank (СМП Банк) ir Krievijas banka. Viena no 50 lielākajām Krievijas bankām. To kontrolē brāļi Arkādijs un Boriss Rotenbergi. Dibināta 2001. gadā. Centrālais birojs atrodas Maskavā. Ir filiāles vairāk nekā 40 Krievijas pilsētās. Latvijā tai pieder bankas Meridian Trade Bank 49 % kapitāldaļu.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

SMP Bank dibināta 2001. gadā.

2008. gadā SMP Bank iegādājās Latvijas bankas AS Multibanka akciju kontrolpaketi; banku pārdēvēja par AS SMP Bank (2014. gada 7. maijā tai mainīts nosaukums uz Meridian Trade Bank). 2009. gadā iegādāta MBTS-Bank (ОАО «МБТС-Банк», Международный Банк Торгового Сотрудничества — "Starptautiskā tirdzniecības sadarbības banka").

Pēc Krimas aneksijas 2014. martā ASV un Eiropas Savienība ieviesa sankcijas pret Krieviju. Tās skāra arī bankas galvenos akcionārus brāļus Rotenbergus. 21. martā tika bloķētas SMP Bank VISA un MasterCard maksājumu kartes. 23. martā tika atbloķētas kartes, paziņojot, ka notikusi kļūme.[1] 28. aprīlī ASV ieviesa jaunas sankcijas pret Krievijas augstām amatpersonām un uzņēmumiem, turpinoties separātiskajām tendencēm Ukrainas austrumdaļā, kurās, kā uzskata ASV, iesaistīta Krievija. Sankcijas skāra arī SMP Bank.[2] Paziņots, ka MasterCard un Visa pārtrauks SMP Bank izsniegto maksājumu karšu apkalpošanu.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]