S veida zarna

Vikipēdijas lapa
S veida lokzarnas izvietojums gremošanas sistēmā (iekrāsota ar sārtā krāsā)

S veida zarna jeb s veida lokzarna (latīņu: colon sigmoideum) ir lokzarnas (colon) pēdējais posms, kas ir resnās zarnas (intestinum crassum) daļa. S veida lokzarna ir lejupejošās zarnas (colon descendens) turpinājums, kas tālāk pāriet taisnajā zarnā. (rectum). Savu nosaukumu S veida zarna ir ieguvusi no savas S veida formas.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

S veida zarna atrodas zarnkaula (os ilium) kreisajā bedrē[1]. Tā iet no zarnkaula augšējās šķautnes (crista iliaca) apvidus līdz krustu zarnkaula locītavai (articulatio sacroiliaca dx.) apakšā, un III krustu skriemeļa līmenī pāriet taisnajā zarnā. S veida zarnas aizmugurē izvietojas ārējie zarnkaula asinsvadi, kreisais bumbierveida muskulis un kreisais krustu kaula pinums. Zarnas priekšpusē atrodas vīriešiem urīnpūslis, bet sievietēm dzemde, kā arī tievās zarnas cilpas.

Zarnas taukplēve[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

S veida zarna no visām pusēm ir segta ar vēderplēvi, kas veido zarnas taukplēvi (sigmoīdo mezokolonu), kuras garums samazinās no vidus uz zarnas galiem. Tādā veidā S veida zarnas savienojuma vietas ar lejupejošo lokzarnu un taisno zarnu ir cieši nofiksētas ar īsu taukplēvi, bet zarnas vidusdaļa ir samērā brīva.

Sašaurinātājmuskuļi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uz lejupejošās un S veida zarnas robežas atrodas Ballija sašaurinātājmuskulis (sphincter coli sigmoidei descendentis). S veida zarnas vidusdaļā ir fiksēts Rossi—Mitjē sašaurinātājmuskulis, bet uz zarnas robežas ar taisno zarnu atrodas sigmorektālais sašaurinātājmuskulis.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Anatolijs Stankovs, Cilvēka anatomija, Latvijas Valsts Izdevniecība, Rīga, 1961. g., 222. lpp.