Pāriet uz saturu

Serbijas Pareizticīgā baznīca

Vikipēdijas lapa
Svētā Savas katedrāle Belgradā

Serbijas Pareizticīgā Baznīca (SPB) ir viena no Austrumu ortodoksālajām baznīcām. Tā ir viena no vecākajām un nozīmīgākajām pareizticīgajām baznīcām Balkānu reģionā.

SPB galva ir patriarhs, kurš atrodas Belgradā, Serbijas galvaspilsētā. Baznīcai ir vairāki arhibīskapi un bīskapi, kas pārrauga dažādas diecēzes gan Serbijā, gan citviet pasaulē. Tā pārvalda daudzus vēsturiskus klosterus un baznīcas, kas ir nozīmīgi kultūras un reliģiskie centri.

SPB ir sarežģītas attiecības ar citām pareizticīgajām baznīcām, īpaši ar Konstantinopoles patriarhātu. Vēsturiskais konflikts radās saistībā ar SPB neatkarības atzīšanu. Serbijas Baznīca pasludināja savu neatkarību (autokefāliju) 1219. gadā, bet pilnīgu atzīšanu no Konstantinopoles patriarhāta saņēma tikai 1879. gadā pēc Serbijas neatkarības no Osmaņu impērijas. Dažādi politiskie notikumi, piemēram, Dienvidslāvijas sabrukums un Kosovas neatkarības jautājums, arī ietekmē attiecības starp baznīcām. SPB stingri iestājas pret Kosovas neatkarību, tomēr Konstantinopoles patriarhāts nav izrādījis pietiekamu atbalstu šajā jautājumā.

Baznīca uztur attiecības ar Romas Katoļu baznīcu un citām kristīgajām konfesijām.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]