Pāriet uz saturu

Sirds ķirurģija

Vikipēdijas lapa


Divi kardioķirurgi veic koronāro artēriju šuntēšanu

Sirds ķirurģija jeb kardioķirurģija ir medicīnas specialitāte, kas nodarbojas ar sirds un tās tuvumā esošo lielo asinsvadu ķirurģisku ārstēšanu. Šāda veida operācijas bieži vien ir nepieciešamas, lai ārstētu dažādas sirds slimības un traucējumus, piemēram, koronāro artēriju slimību, sirds vārstuļu slimības, iedzimtās sirds anomālijas un citus stāvokļus, kas apdraud pacienta dzīvi un veselību.

Sirds ķirurģijas procedūras

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Galvenās sirds ķirurģijas procedūras ietver:

  1. Koronāro artēriju šuntēšanas operācija (CABG): Šī operācija tiek veikta, lai uzlabotu asins plūsmu uz sirdi, apvedot bloķētas vai sašaurinātas koronārās artērijas ar transplantātiem no citiem ķermeņa asinsvadiem.
  2. Sirds vārstuļu ķirurģija: Šīs operācijas ir paredzētas, lai labotu vai aizstātu bojātus sirds vārstuļus, kas var būt sašaurināti (stenoze) vai nepareizi slēgties (regurgitācija).
  3. Aneirismas remonts: Kad asinsvadu sieniņas ir vājākas, tās var izstiepties un veidot aneirismas. Sirds ķirurgi var veikt procedūras, lai nostiprinātu vai aizstātu šos vājos punktus.
  4. Iedzimtas sirds slimības: ķirurģiskas iejaukšanās, lai koriģētu struktūras defektus, kas pastāv kopš dzimšanas, piemēram, sirds starpsienas defekti vai anomāli asinsvadu savienojumi.
  5. Sirds transplantācija: Ārkārtējos gadījumos, kad sirds ir neatgriezeniski bojāta un nespēj pienācīgi funkcionēt, var veikt sirds transplantāciju.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]