Sollers Alabuga

Vikipēdijas lapa
OOO Sollers Alabuga
ООО «СОЛЛЕРС Алабуга»
Tips sabiedrība ar ierobežotu atbildību
Darbības joma autobūve
Dibināts 1996. gads
Galvenais birojs Jelabuga, Karogs: Krievija Krievija
Produkti automašīnas
Tīmekļa vietne sollers-cargo.ru
Sollers Atlant (JAC Sunray) 2023. gadā

OOO Sollers Alabuga (ООО «СОЛЛЕРС Алабуга») ir Krievijas autobūves uzņēmums. Tas ietilpst Sollers grupā. Uzņēmums ir dibināts 2007. gadā.

Uzņēmuma rūpnīca atrodas Tatarstānas pilsētas Jelabugas īpašajā ekonomiskajā zonā. Tur ražo Aurus zīmola automašīnas un vieglo komerctransportu ar zīmolu Sollers.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Priekšvēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kamas traktoru rūpnīca (KamTZ)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1984. gadā PSRS Ministru padome pieņēma lēmumu būvēt "Kamas traktoru rūpnīcu" (KamTZ) pie Jelabugas. Tajā bija plānots izgatavot traktorus, bet mobilizācijas gadījumā ražošanu varētu ātri pārorientēt uz militārās bruņu tehnikas ražošanu. 1984. gada 12. oktobrī sākās rūpnīcas celtniecība. Līdz 1988. gadam bija uzbūvēti 6 rūpnīcas korpusi, termoelektrocentrāle, 90 km gara augstspiediena gāzesvads no Udmurtijas.

Jelabugas autobūves rūpnīca (JelAZ)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1988. gadā tika pieņemts lēmums profilēt jaunizveidoto rūpnīcu steidzamākām valsts vajadzībām — vieglo automašīnu ražošanai, un tā kļuva pazīstama kā "Jelabugas autobūves rūpnīca" (JelAZ). Tajā bija plānots gadā saražot 900 tūkstošus mazlitrāžas automašīnu VAZ-1111(Oka). PSRS ekonomikas sabrukuma dēļ ražošanas sākšana rūpnīcā aizkavējās, un pēc Padomju Savienības sabrukuma rūpnīca juridiski tika nodota Tatarstānas Republikai.

1990. gados galvenā JelAZ struktūrvienība bija Darbgaldu instrumentālā rūpnīca (SIZ), kas tika izveidota 1992. gadā un piegādāja savu produkciju autoražotājiem un naftas pārstrādes rūpnīcām. Uzņēmums arī kopīgi ar Francijas uzņēmumu ražoja biešu novācējus.

JelAZ — General Motors[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1995. gada 7. decembrī ASV koncerna General Motors Brazīlijas nodaļa un Jelabugas autobūves rūpnīca parakstīja līgumu par kopuzņēmuma izveidi, lai Krievijā montētu apvidus automašīnas Chevrolet Blazer. Ražošana oficiāli sākās 1996. gada decembrī. Automašīnas cena bija par augstu Krievijas tirgum, bija problēmas ar investīcijās, un 1998. gada ekonomiskā krīze samazināja pārdošanu līdz minimumam. 1999. gada pavasarī Blazer montāža Krievijā tika pārtraukta. Pavisam Jelabugā tika samontēti 3800 Blazer. Rūpnīcā vēl tika samontēti 252 Opel Vectra sedani. 2001. gadā General Motors izstājās no kopuzņēmuma, kas pēc tam pārtrauca darbību.

Sollers[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sollers Alabuga rūpnīcā samontētais Fiat Ducato 2008. gadā

2007. gadā, Krievijas autobūves koncerns Sollers no Jelabugas autobūves rūpnīcas nopirka bijušā JelAZ — General Motors cehus, lai uzsāktu Fiat mikroautobusu un furgonu ražošanu, un dibināja uzņēmumu OOO Sollers Alabuga.

Sadarbība ar Fiat[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tika panākta sadarbība ar Itālijas Fiat Automobiles, lai rūpnīcā ražotu Fiat Ducato komerctransportu. Pirmā automašīna no konveijera izbrauca 2008. gada 27. maijā. Rūpnīcā tika ražotas vairāk nekā 20 dažādas Fiat Ducato modifikācijas, tostarp skolas autobuss, ātrās palīdzības automašīna, maršruta taksometrs, speciālie transportlīdzekļi ceļu dienestiem un citi.

2011. gada februārī Sollers un Fiat paziņoja par sadarbības pārtraukšanu, un Fiat Ducato ražošana Krievijā tika pārtraukta.

Sadarbība ar Ford[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2011. gadā Sollers parakstīja līgumu ar ASV uzņēmumu Ford par kopuzņēmuma izveidi. Ford kopuzņēmumam Ford Sollers nodeva rūpnīcu Vsevolžskā un tās izplatīšanas tīklu, Sollers kopuzņēmumā ieguldīja savas divas ražotnes Sollers Alabuga un Sollers-Naberežnie Čeļni. Vēlāk kopuzņēmums izveidoja savu dzinēju rūpnīcu.

Ford automašīnu ražošana Jelabugas rūpnīcā tika sākta 2012. gadā. Līdz 2019. gadam rūpnīcā ražoja krosoveru Ford Kuga un apvidus automašīnu Ford Explorer. 2018. gadā tika saražoti 18 000 automašīnu, kaut kan rūpnīcas jauda bija 65 000 transportlīdzekļu gadā. Pēc ražošanas restrukturizācijas, izmantojot pilna cikla tehnoloģiju, tika ražota Ford Transit komerctransporta rinda.

2015. gadā Ford Sollers Alabugas īpašajā ekonomiskajā zonā atklāja dzinēju rūpnīcu. Tajā tika ražotas trīs 1.6 Duratec benzīna dzinēja versijas ar 85, 105 un 125 ZS jaudu. Līdz 2017. gada vidum rūpnīcā tika saražoti 30 000 dzinēju, sasniedzot 78 % lokalizācijas līmeni.

2022. gada 2. martā, pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, Ford Jelabugā pārtrauca Ford Transit montāžu, kā arī pārtrauca piegādāt kopuzņēmumam detaļas, informācijas tehnoloģiju un inženieru atbalstu. 2022. gada 26. oktobrī Ford Motor Company izstājās no kopuzņēmuma ar Sollers, pārdodot savu daļu (49 %) Krievijas juridiskajai personai. Saskaņā ar darījuma noteikumiem Ford paturēja tiesības atpirkt akcijas 5 gadu laikā.

Aurus[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2019. gadā tika paziņots, ka Sollers Alabuga rūpnīca tiek pārbūvēta Krievijas Aurus zīmola automašīnu (Aurus Senat un Aurus Komendant) sērijveida ražošanai. 2020. gada decembrī Jelabugā tika uzsākta Aurus Senat virsbūvju izmēģinājuma metināšana. 2021. gada 31. maijā rūpnīcā sākās sērijveida Aurus Senat.[1] 2022. gada 26. novembrī sākās Aurus Komendant ražošana.[2]

Sadarbība ar JAC[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēc Ford aiziešanas rūpnīca sāka gatavoties Ķīnas JAC mikroautobusu ražošanas uzsākšanai ar Sollers zīmolu. 2022. gada 26. novembrī rūpnīca sāka Sollers Atlant (JAC Sunray) un Sollers Argo (JAC N25/N35) mikroautobusu montāžas ražošanu.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]