Suomen Yhdyspankki

Vikipēdijas lapa
Suomen Yhdyspankki Oy
Bijušais tips Kapitālsabiedrība
Darbības joma finanšu pakalpojumi
Pēctecis Merita (tagad Nordea)
Dibināts 1862. gads
Beidza pastāvēt 1995. gads
Galvenais birojs Helsinki, Karogs: Somija Somija
Produkti bankas pakalpojumi

Suomen Yhdyspankki Oy jeb SYP (zviedru: Föreningsbanken i Finland) bija Somijas banka. Dibināta 1862. gadā kā pirmā Somijas komercbanka. 1995. gadā tā apvienojās ar Kansallis-Osake-Pankki, izveidojot Merita Pankki (tagad Nordea). Galvenais birojs atradās Helsinkos.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Banka dibināta 1862. gadā, un tā bija pirmā Somijas komercbanka. Mērķis bija izveidot lielu banku, kas kalpotu tirdzniecības un rūpniecības vajadzībām. Sākotnēji banku bija plānots nosaukt par "Somijas lauksaimniecības banku", lai apkalpotu lauksaimniecības un rūpniecības sektoru. Plāni mainījās, kad 1860. gadā izveidojās Somijas hipotēku savienība, kas sāka apkalpot lauksaimniecības sektoru. Tādejādi banku nosauca par "Somijas savienoto banku" (zviedru: Finska föreningsbanken, somu: Suomen Yhdyspankki). Bankas dibinātāji bija svekomani, un tās pirmais vadītājs līdz 1865. gadam bija Henrik Borgström. No 1867. līdz 1872. gadam bankas direktors bija Leo Mēšelins.

Pēc Somijas neatkarības iegūšanas 1919. gadā bankai pievienota Pohjoismaiden Osakepankki (dibināta 1872. gadā; tās pamatā bija Vācijas kapitāls ar mērķi apgūt Krievijas tirgu, bet kara laikā vācu kapitāls aizplūda) un pārdēvēta par Pohjoismaiden Yhdyspankki (zviedru: Nordiska Föreningsbanken).[1]

1975. gadā bankas nosaukums tika angliskots uz Union Bank of Finland. 1986. gadā iegādāta banka Helsingin osakepankki (HOP), kas dibināta 1913. gadā un bija Somijas trešā lielākā banka.[2] Viens no ilgāk bankas izpilddirektora amatā bijušām personām bija Mika Tīvola (no 1970. līdz 1989. gadam).

1992. gadā banka tika reorganizēta: izveidots mātes uzņēmums Unitas un Union Bank of Finland pārdēvēta par Suomen Yhdyspankki. Turpmāk biržā tika kotētas Unitas akcijas Suomen Yhdyspankki kapitāldaļu vietā. 1990. gadu sākumā, kad Somijas saimniecība piedzīvoja lejupslīdi, bankrotēja krājbanka Suomen Säästöpannki, un tās operācijas 1993. gadā pārņēma Suomen Yhdyspankki un Kansallis-Osake-Pankki (KOP).

1995. gadā Suomen Yhdyspankki mātes uzņēmums Unitas apvienojās ar Kansallis-Osake-Pankki, izveidojot banku Merita Pankki. 1997. gadā Merita apvienojās ar Zviedrijas Nordbanken, izveidojot banku MeritaNordbanken. Savukārt tai 2000. gadā pievienotas Dānijas Unibank un Norvēģijas Christiania Bank og Kreditkasse. 2001. gadā apvienotās bankas nosaukums mainīts uz Nordea.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]