Pāriet uz saturu

TDK-Micronas

Vikipēdijas lapa
TDK-Micronas GmbH
Tips sabiedrība ar ierobežotu atbildību
Darbības joma elektronika
Dibināts 1989. gads (1995. gads)
Galvenais birojs Freiburga Breisgavā, Bādene-Virtemberga, Karogs: Vācija Vācija
Produkti mikroshēmas
Mātes uzņēmums TDK, Karogs: Japāna Japāna
Tīmekļa vietne micronas.tdk.com
Micronas mītnes vieta Freiburgā 2009. gadā

TDK-Micronas GmbH (agrākais nosaukums Micronas Semiconductor Holding AG) ir Vācijas pusvadītāju sensoru un integrālo shēmu izstrādes un ražošanas uzņēmums. Tas ir izveidots 1989. gadā. Uzņēmuma galvenā mītne un ražotne ir Freiburgā Breisgavā.

TDK-Micronas izstrādā un ražo pusvadītāju produktus automašīnām un rūpnieciskiem lietojumiem, tostarp magnētiskā lauka un strāvas sensorus, kas darbojas, pamatojoties uz Holla efektu (Holla slēdži, lineārie Holla sensori, tiešā leņķa sensori), un iegultos kontrolierus viedajiem izpildmehānismiem. 95 % sensoru tiek izmantoti automašīnu rūpniecībā.

Ar 950 darbiniekiem uzņēmums ir viens no lielākajiem privātajiem darba devējiem Freiburgā.

1989. gada maijā Šveicē tika dibināts uzņēmums Crosstec Engineering AG. 1992. gada jūlijā tas iegādājās zaudējumus nesošo Somijas pusvadītāju komponenšu ražotāju Micronas Oy (tagad Micro Analog Systems). Pēc tam Crosstec Engineering AG mainīja savu nosaukumu uz Micronas GmbH.

1995. gadā Cīrihē tika dibināta pārvaldītājsabiedrība Micronas Semiconductor Holding AG, un četrus mēnešus vēlāk uzņēmumu sāka kotēt Šveices biržā. 1997. gada oktobrī Micronas nopirka ITT meitasuzņēmumu Vācijā Intermetall, kas bāzēts Freiburgā Breisgavā un ražoja pusvadītāju komponentes. Jaunā meitasuzņēmuma apgrozījums iepriekšējā gadā vairākkārt pārsniedza mātesuzņēmuma, kas to iegādājās, apgrozījumu. Jaunais uzņēmums īsu brīdi darbojās ar nosaukumu Micronas Intermetall GmbH, tomēr jau pēc neilga laika tā juridiskā neatkarība beidzās, un uzņēmumu apvienoja ar mātesuzņēmumu, un Freiburga kļuva par galveno mītnes vietu. 1999. gada februārī meitasuzņēmums Somijā Micronas Oy (tagad Micro Analog Systems) kļuva neatkarīgs no Micronas grupas, izmantojot vadības izpirkšanas vienošanos.

Micronas agrākais logotips
Micronas mikroshēma Samsung plazmas televizorā

2000. gada Micronas Semiconductor Holding AG iegādājās Kalifornijā bāzētā uzņēmuma Analog Circuit Technologies (vēlāk innoCOMM Wireless) 15 % kapitāldaļu. 2001. gada februārī ASV uzņēmums National Semiconductor pilnībā iegādājās innoCOMM Wireless. 2001. gada oktobrī Micronas iegādājās Vācijas elektronikas uzņēmuma Infineon attēlu un video nodaļas. 2003. gada aprīlī tika nopirkts Microtune projektēšanas centrs Nīderlandē. 2004. gada maijā Micronas iegādājās uzņēmumu LINX Electronics 2005. gada decembrī tika nopirkts uzņēmums WISchip International. 2007. un 2008. gadā tika pārstrukturēts patēriņa segments. 2009. gada 1. aprīlī ASV uzņēmumam Trident Microsystems, Inc. tika nodota daļa patēriņa elektronikas biznesa (video un audio mikroshēmas), pretī saņemot daļu tā akciju. Pārējā patēriņa elektronikas daļa tika slēgta.

2010. gadā Micronas sāka koncentrēties uz automašīnu un rūpniecības tirgiem. 2011. gadā tika pārdotas visas uzņēmuma Trident Microsystems kapitāldaļas. 2011. gada augustā ar uzņēmumu X-FAB tika noslēgta stratēģiska partnerība.[1]

2015. gada 17. decembrī Japānas uzņēmums TDK izsludināja publisku piedāvājumu iegādāties visas publiski turētās Micronas Semiconductor Holding AG akcijas; uzņēmuma iegāde tika pabeigta 2016. gada martā, darījuma summa bija aptuveni 214 miljoni Šveices franku. TDK, kas bija specializējies magnētisko materiālu jomā, plānoja apvienojot savu magnētisko sensoru biznesu un Micronas produktus, tehnoloģijas un pieredzi, jo īpaši Holla sensoru jomā. 2016. gada decembrī Micronas Semiconductor Holding AG pārdēvēja par TDK-Micronas GmbH.[1] 2017. gada martā TDK-Micronas iegādājās Beļģijas mikroshēmu projektēšanas uzņēmumu ICsense NV.

COVID-19 pandēmijas izraisītā globālā ekonomikas lejupslīdes dēļ uzņēmumam 2020. gadā nācās ieviest saīsināto darba laiku. Kad 2021. gadā ekonomika atkal atguvās, mikroshēmu nozarē radās piegādes sastrēgumi, un Micronas nācās palielināt darbinieku skaitu.

  1. 1,0 1,1 Corporate Milestones TDK-Micronas

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]