TUR (filma)

Vikipēdijas lapa
TUR
Oriģinālais
nosaukums
TUR
Žanrs zinātniskā fantastika
Režisors Uldis Cipsts
Producents
Scenārija autors
Galvenajās
lomās
Mūzika Vadims Ņekrasovs
Operators Kristīne Lukinska
Montāža Aleksejs Belovs
Studija LMT
Izplatītājs Labs Kino
Izdošana
  • 2019. gada 16. augusts
Ilgums 123 minūtes
Valsts Karogs: Latvija Latvija
Valoda latviešu
Budžets 450 000 EUR
IMDb profils

"TUR" ir latviešu režisora Ulda Cipsta 2019. gadā uzņemta zinātniskās fantastikas drāma.

Tā stāsta par informācijas tehnoloģiju speciālisti Gundegu (Ilva Centere), kas, zaudējusi mīļoto, rada mākslīgo intelektu ar bojāgājušā drauga Raimonda (Regnārs Vaivars) apziņu. Gundega nespēj izšķirties, vai gremdēties virtuālajā realitātē, vai, savas jūtas ignorējot, sniegt pasaulei brīnumu. Gundegas kolēģim Ērikam (Artūrs Skrastiņš), kurš lolo siltas jūtas pret ģeniālo datorspeciālisti, nāksies izlemt, vai dzēst Raimonda personību no programmas, vai arī upurēt savas jūtas.

Filma citē un atsaucas uz virkni godalgotu zinātniskās fantastikas kinodarbu — tādiem kā fantastikas žanra klasiku "Matrikss" (1999), "Geimeris" (2009) un pilnmetrāžas filmu ar aktieri Džoniju Depu galvenajā lomā — zinātniskās fantastikas trilleri "Transcendence".

Filma TUR ir daļa no desmit sēriju miniseriāla ar tādu pašu nosaukumu, kas tiks izrādīts mājas viedtelevīzijā no 2019. gada septembra beigām. Filmas režisors Uldis Cipsts līdz šim nav veidojis pilnmetrāžas kinofilmas, savukārt pati filma ir pirmais mēģinājums Latvijā radīt zinātniskās fantastikas žanra kinodarbu.

Filmas pirmizrāde notika 2019. gada 14. augustā,[1] bet kinoteātros filmu TUR sāka izrādīt no 16. augusta.

Lomās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. DELFI Izklaide. «Foto: Kino gardēži bauda LMT virtuālo attiecību drāmas pirmizrādi». delfi.lv (latviešu), 2019-08-15. Skatīts: 2019-08-16.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]