Tealliocarididae

Vikipēdijas lapa
Tealliocarididae
Tealliocaris robusta
Tealliocaris robusta
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsPosmkāji (Arthropoda)
KlaseAugstākie vēži (Malacostraca)
VirskārtaPerakarīdi (Peracarida)
KārtaPygocephalomorpha
DzimtaTealliocarididae
Iedalījums

Tealliocarididae ir Pygocephalomorpha kārtas izmirušu augstāko vēžu dzimta. Šo dzimtu 1962. gadā izdalīja Harolds Kellijs Bruks, iekļaujot tajā divas ģintis, tai skaitā arī Pseudogalathea ģinti, kas tagad atrodas Tylocarididae dzimtā. Tealliocarididae pārstāvji ir sīku vēžveidīgo formas (2-5 cm gari), kas dzīvoja paleozojā, karbona periodā. Dzimtā ir iekļautas 2 ģintis, taču Pseudotealliocaris ģints pastāvēšana tiek apšaubīta.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tealliocarididae atšķiras no citām dzimtām ar to, ka bez mediālā ķīļa uz karapaksa ir divi gareniski sānu ķīļu pāri (primārie un sekundārie sānu ķīļi). Karapakss bieži vien sašaurinās kakla rievas apgabalā. Priekšējie sānu dzelkšņi, ja ir tādi, tad maza izmēra. Dažām šīs dzimtas sugām uz telsona var būt mediāls ķīlis.[1] Telsona mediālā izvirzījuma galā ir furkālā daiva.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka Tealliocaris ģintij uz karapaksa ir tikai viens sānu ķīļu pāris. Taču 2013. gadā Neils Klarks parādīja ka arī tipveida sugai Tealliocaris woodwardi ir divi sānu ķīļu pāri, līdzīgi kā Pseudotealliocaris ģintij, kas lika apšaubīt Pseudotealliocaris ģints pastāvēšanu.

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimtā ir zināmas 2 ģintis un 9 sugas.[2]

(†) - izmirušu organismu grupa.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Irham, Mohammad; Schram, Frederick R; Vonk, Ronald, New Species Of Pygocephalomorpha (Eumalacostraca: Peracarida) From The Leitchfield Formation, Lower Carboniferous (Mississippian) Of Grayson County, Kentucky, USA, Koninklijke Brill NV, Leiden, 2010., 349-350.lpp.
  2. World list of Lophogastrida, Stygiomysida and Mysida.
  3. Qiang Yang, Pierre Gueriau, Sylvain Charbonnier, Dong Ren, and Olivier Béthoux, A new tealliocaridid crustacean from the Late Carboniferous of North China and its biogeographic implications / Acta Palaeontologica Polonica 63 (1), 2018., 113. lpp.