Schramocaris

Vikipēdijas lapa
Schramocaris
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsPosmkāji (Arthropoda)
KlaseAugstākie vēži (Malacostraca)
VirskārtaPerakarīdi (Peracarida)
KārtaPygocephalomorpha
DzimtaTealliocarididae
ĢintsSchramocaris

Schramocaris ir Pygocephalomorpha kārtas un Tealliocarididae dzimtas izmirušu augstāko vēžu ģints. Ģinti 2015. gadā aprakstīja četru paleontologu grupa, pamatojoties uz atradumiem Anglijā Glosteršīras grāfistē. Ģints ir nosaukta par godu amerikāņu paleontologam Frederikam Šramam. Tās ir sīku vēžveidīgo formas, kas dzīvoja paleozojā. Ģints vienīgā zināmā suga Schramocaris gilljonesorum dzīvoja mūsdienu Anglijas teritorijā agrā karbona periodā.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ķermeņa forma no cilindriskas līdz nedaudz horizontāli saplacinātai. Karapakss aizņem apmēram pusi no ķermeņa garuma vai arī ir nedaudz garāks. Uz karapaksa ir priekšējie sānu dzelkšņi, kā arī V-veidīga kakla rieva, kas priekšpusē savienojas ar rostrālo vagu, bet aizmugurē pārdalīta ar mediālo ķīli. Paralēli mediālajam ķīlim iet gareniski tuberkulām klāti sānu ķīļi. Otrais sānu ķīļu pāris ir mazāk izteikts un dažos paraugos vietām kļūst vāji pamanāms. Pirmā sānu ķīļa priekšējā daļa gar kakla rievu veido valnīti. Karapaksa priekšpusē ir postorbitālo valnīšu pāris.

Abdomena pirmā segmenta priekšējā daļā ir trīs gareniski ķīļi. Vēdera daļas pirmo piecu segmentu tergīti ir vienāda garuma, bet sestais divreiz garāks par pārējiem. Telsons ir garš un plats ar centrālo ķīli un sānu izaugumiem.[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Neil D.L. Clark, Rollo Gillespie, Sam F. Morris, Geoffrey Clayton, A new early Carboniferous crustacean from the Forest of Dean, England. Journal of Systematic Palaeontology, The Trustees of the Natural History Museum, London 2015. 4-5. lpp.