Pāriet uz saturu

The Ten Commandments (1956. gada filma)

Vikipēdijas lapa
The Ten Commandments
Oriģinālais
nosaukums
The Ten Commandments
Žanrs drāma
Režisors Sesils Demills
Producents Sesils Demills
Galvenajās
lomās
Mūzika Elmers Bērnstīns
Studija Motion Picture Associates
Izplatītājs Paramount Pictures
Izdošana
  • 1956. gada 8. novembris
Ilgums 220 minūtes
Valsts Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Valoda angļu
Budžets 13 miljoni US$
Kopējie ienākumi 122,7 miljoni US$
IMDb profils

The Ten Commandments ir 1956. gada ASV episka reliģiska drāmas filma, kuras režisors un producents ir Sesils Demills. Filmā galvenās lomas atveido Čārltons Hestons, Juls Briners, Anna Bakstera, Edvards Robinsons, Ivonna De Karlo, Debra Peidžita, Džons Dereks, Sedriks Hārdviks, Nīna Foha, Marta Skota, Džūdita Andersone un Vinsents Praiss. Filma balstīta uz Dorotijas Klārkas Vilsones 1949. gada romānu Prince of Egypt, Dž. H. Ingrema 1859. gada romānu Pillar of Fire, Artūra Jūstensa Soutona 1937. gada romānu On Eagle's Wings, kā arī uz Izceļošanas grāmatu.

Filma dramatizē Bībeles stāstu par Mozus dzīvi, kuru uzaudzināja Senās Ēģiptes faraonu pilī, kas vēlāk atbrīvoja ebrejus no verdzības un izceļoja uz Sīnāja kalnu, kur viņš no Dieva saņem desmit baušļus.

Filmēšana norisinājās Ēģiptē, Sīnāja kalnā un Sīnāja pussalā. The Ten Commandments bija Demilla visveiksmīgākā filma, pirmā platekrāna formāta filma, ceturtā filma, kas balstīta uz Bībeli, kā arī viņa pēdējā režisētā filma. Filma ir jauns ekranizējums Demilla 1923. gada tāda paša nosaukuma mēmajai filmai. Izdošanas brīdī The Ten Commandments bija visu laiku dārgākā uzņemtā filma.[1]

Filmas The Ten Commandments pirmizrāde notika 1956. gada 8. novembrī un to izplatīja Paramount Pictures. Filmu nominēja Amerikas Kinoakadēmijas balvai septiņās kategorijās, tai skaitā kategorijā "Labākā filma", saņemot to kategorijā "Labākie vizuālie efekti". Hestonu nominēja arī Zelta globusa balvai kategorijā "Labākais aktieris drāmas filmā". The Ten Commandments ir viena no finansiāli veiksmīgākajām filmām kino vēsturē. Filma nopelnīja 122,7 miljonus ASV dolāru, kas, ņemot vērā inflāciju, mūsdienās būtu aptuveni 2,8 miljardi dolāru. 1999. gadā filma iekļauta ASV Kongresa bibliotēkas Nacionālajā kino reģistrā kā "kulturāli, vēsturiski vai estētiski nozīmīga filma".[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Time Inc. A Close Call for Mr. De Mille. Time Inc, 1956-11-12.
  2. «Complete National Film Registry Listing | Film Registry | National Film Preservation Board | Programs | Library of Congress». Library of Congress, Washington, D.C. 20540 USA. Skatīts: 2024-06-24.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]