Pāriet uz saturu

Ukrainas Sarkanā grāmata

Vikipēdijas lapa

Ukrainas Sarkanā grāmata (ukraiņu: Червона книга України) ir oficiāls dokuments, kurā uzskaitītas un aprakstītas apdraudētās un retās augu un dzīvnieku sugas Ukrainā. Tā kalpo kā valsts vides aizsardzības instruments, kurā apzinātas sugas, kam draud izmiršana, un nosaka aizsardzības pasākumus bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai.

Sugas tiek iedalītas vairākās kategorijās atkarībā no to apdraudētības līmeņa: izzūdošas, apdraudētas, ievainojamas un retas sugas.

Ukrainas Sarkanas grāmatas pirmais izdevums tika publicēts 1980. gadā, kad Ukraina vēl bija daļa no Padomju Savienībā. Pirmajā izdevumā bija iekļautas 85 dzīvnieku un 151 augu suga.

Daudzas Ukrainas Sarkanajā grāmatā iekļautās sugas dzīvo īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, piemēram, rezervātos, nacionālajos parkos un dabas aizsardzības zonās. Grāmata tiek regulāri atjaunināta, pēdējā versija izdota 2009. gadā. Jaunas sugas var tikt pievienotas, savukārt citas sugas, kuru populācijas ir atjaunojušās, var tikt izslēgtas.

Daži dzīvnieki no grāmatas

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]
  • Prževaļska zirgs (Equus ferus przewalskii): Savvaļas zirgs, kas ir viens no retajiem izdzīvojušajiem savvaļas zirgu veidiem pasaulē. Lai gan šī suga ir aizsargāta starptautiski, tās izdzīvošana Ukrainā ir apdraudēta.
  • Melnais stārķis (Ciconia nigra): Retais putns, kas ir mazāk izplatīts nekā baltais stārķis un ir īpaši jutīgs pret dzīvotnes izmaiņām. Tas dzīvo mežainos apvidos un mitrājos.
  • Eirāzijas lūsis (Lynx lynx): Šis plēsējs ir viena no lielākajām kaķu sugām Eiropā, un tas ir aizsargājams visā Ukrainas teritorijā. Lūšu populācija Ukrainā ir maza, un dzīvotnes degradācija to apdraud vēl vairāk.
  • Vidusāzijas ondatra (Ondatra zibethicus stabilis): Ūdensgrauzējs, kura populācija pēdējās desmitgadēs ir būtiski samazinājusies Ukrainas teritorijā. To apdraud dzīvotņu iznīcināšana un piesārņojums.
  • Karpatu tritons (Triturus montandoni): Mazs abinieks, kas dzīvo galvenokārt Karpatu kalnu reģionā. Šī suga ir ļoti jutīga pret klimata izmaiņām un cilvēka darbību, kas var izraisīt tās dzīvotnes samazināšanos.
  • Vidējais ērglis (Aquila pomarina): Šis plēsīgais putns ir viens no retajiem ērglēm Ukrainā. Tā dzīvotnes galvenokārt ir meži un atklāti laukumi, bet intensīva lauksaimniecība un cilvēku darbība apdraud šo sugu.

Krievijas iebrukma ietekme

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Krievijas iebrukums Ukrainā, kas sākās 2022. gadā, ir radījis nopietnas sekas Ukrainas dabai un apdraudētajām sugām, kas ir iekļautas Ukrainas Sarkanajā grāmatā.

Bumbvedēju un apšaudes izraisītie ugunsgrēki, kā arī infrastruktūras izpostīšana ir skārusi dzīvotnes, kur mitinās daudzās sugas.

Karadarbība ir izraisījusi ne tikai cilvēku, bet arī dzīvnieku piespiedu migrāciju. Daudzas sugas ir pārcēlušās no savām dabiskajām dzīvotnēm, cenšoties izvairīties no kara, kas negatīvi ietekmē to izdzīvošanu. Piemēram, retie putni un zīdītāji ir spiesti meklēt jaunas teritorijas.

Karadarbības dēļ palielinājies arī piesārņojums, tostarp ķīmiskais piesārņojums.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]