Vahtangs Karseladze

Vikipēdijas lapa
Vahtangs Karseladze
Personīgā informācija
Dzimis 1919. gada 21. janvārī
Valsts karogs: Gruzija Kutaisi, Gruzija
Miris 1966. gada 17. septembrī (47 gadi)
Valsts karogs: Padomju Savienība Tbilisi, Gruzijas PSR, PSRS (tagad Karogs: Gruzija Gruzija)
Pilsonība Karogs: Padomju Savienība PSRS
Nodarbošanās šahists

Vahtangs Karseladze (1919. gada 21. janvāris, Kutaisi1966. gada 17. septembris, Tbilisi) bija Gruzijas šahists un šaha treneris.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Savā aktīva šahista karjeras laikā vairākas reizes spēlējis Gruzijas šaha čempionāta finālos, kuros lielākais panākums ir bijusi dalīta 3.-5. vieta 1951. gadā.[1] 1953. gadā Gruzijas izlases sastāvā piedalījies PSRS komandu čempionātā.[2]

1947. gadā kļuvis par šaha kabineta vadītāju Tbilisi skolēnu un pionieru pilī, kur nostrādājis līdz mūža beigām. Karseladze tiek uzskatīts par Gruzijas sieviešu šaha pamatlicēju, jo ir bijis pirmais treneris nākamajai Pasaules čempionei šahā Nonai Gaprindašvili un Pasaules čempiones nosaukuma pretendentei Nanai Aleksandrijai.

Par panākumiem trenera darbā Karseladze tika apbalvots ar PSRS nopelniem bagātā trenera nosaukumu (1957) un Gruzijas PSR nopelniem bagātā skolotāja nosaukumu (1966).

Kopš 1968. gada dažādās Gruzijas pilsētās ir notikuši Vahtanga Karseladzes memoriālie turnīri šahā. Pašā pirmajā turnīrā, kas notika Gori, uzvaru izcīnīja Mihails Tāls.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]