Vikipēdija:Konferences/Wikimedia CEE Meeting 2019/Biafra

Vikipēdijas lapa
Konferences atklāšanas sēde

2019. gada 11.—13. oktobrī Belgradā, Serbijā, notika reģionālā konference Wikimedia CEE Meeting 2019, kurā pulcējās Wikimedia kopienas aktīvisti no Austrumeiropas.

CEE Meeting ir ikgadēja konference, kas notiek kopš 2012. gada. Konferencē piedalījās vairāk nekā 100 dalībnieki, lielāko daļu reģionālo kopienu pārstāvēja divi dalībnieki. Konferences darba valoda bija angļu.

Šīs konferences apmeklējumam es, Biafra, saņēmu organizatoru stipendiju un šī ir atskaite kopienai par dalību. Bez manis Wikimedians of Latvia User Group pārstāvēja arī Papuass.

Pieteikšanās[labot pirmkodu]

Dalībai konferencē pieteicos kā otrais no Wikimedians of Latvia User Group pārstāvjiem un saņēmu pozitīvu balsojumu kopienas portālā. Organizatori nodrošināja divas vietas katrai no Wikimedia nodaļām vai cita veida Centrālās un Austrumu Eiropas valodu Vikipēdiju kopienām. Man šī bija ceturtā konference pēc CEE konferences Armēnijā 2016. gadā (atskaite), pirmās Ziemeļeiropas konferences Stokholmā (atskaite) un CEE konferences Ukrainā 2018. gadā (atskaite).

Ceļš un dzīvesvieta[labot pirmkodu]

Organizatori man nodrošināja bezmaksas ceļu caur Frankfurti gan turpceļā, gan atpakaļceļā. Ceļoju individuāli, jo otrs Latvijas pārstāvis Papuass bija starp tiem, kas izvēlējās piedalīties un saņēma atbalstu apmācību dienā tieši pirms konferences. Atrašanos Serbijā pagarināju par vienu dienu pēc konferences uz sava rēķina, iepazīstot labāk Belgradu.

Lielākā daļa konferences ārzemju viesu tika izvietoti vienā viesnīcā, diezgan tālu no pilsētas centra. Visas konferences aktivitātes, izņemot ekskursiju pa pilsētu un banketu, notika šajā pašā viesnīcā. Tas bija ļoti praktiski, atšķirībā no citām konferencēm, nenācās tērēt lieki laiku pārbraucieniem. Tie viesi, kurus finansēja viņu vietējās Wikimedia nodaļas gan dzīvoja citās viesnīcās, kas nedaudz ierobežoja komunikāciju pēc konferences oficiālās daļas. Tā kā es iespējas neformāli komunicēt ar kolēģiem vikipēdistiem izmantoju tradicionāli samērā pasīvi, tad man tas netraucēja. Tomēr sanāca apmainīties ar viedokļiem ar daudziem dažādu zemju Vikipēdijas aktīvistiem, kas ir ļoti noderīgi kopējās Vikipēdijas attīstības sapratnei. Dzīvoju vienā numurā ar otru Latvijas pārstāvi Papuasu.

Piektdiena[labot pirmkodu]

Pēc konferences svinīgās atklāšanas sākās darbība trīs paralēlās sesijās, no kurām trešā bija vairāk workshop formātā un šoreiz es izvēlējos tajos nepiedalīties (atšķirībā no iepriekšējā gada; šoreiz tēmas šķita mazāk atbilstošas). Visu konferences programmu ērti redzēt šeit (plānots, ka konferences prezentāciju video būs pieejami Commons, taču pagaidām tos neredzu).

Piektdien es apmeklēju sekojošas sesijas: We Photograph Czechia: 10 years of experience (Jan Loužek) , Listing public artworks and memorials into Wikipedia in Finland (Heikki Kastemaa), Laser target your social media audience (KuboF Hromoslav). Pēcpusdienas cēlienā bija tradicionālās Lightning Talks (īsas prezentācijas par konkrētām tēmām) — kopā 11. Šī tradicionāli ir viena no interesantākajām konferences daļām, daži no stāstījumiem bija tiešām vērtīgi. Šoreiz ar prezentāciju Boost your Wikipedia with WikiBooster piedalījās arī mans kolēģis Papuass, stāstot par latviešu vikipēdista Edgars2007 izveidoto Vikipēdijas uzlabošanas rīku, kurš jau darbojas Latviešu un Igauņu valodu Vikipēdijās un tiek ieviests Zviedru valodas Vikipēdijā. Arī citas kopienas ir aicinātas pievienoties tā lietotājiem.

Sestdiena[labot pirmkodu]

Apmeklēju sekojošas prezentācijas: Wiki Loves ZEOs — story of the first photo competition (KuboF Hromoslav), WikiEdit: Slovak Folk Culture (Radoslava Semanová), Wiki + Media (Wojciech Pędzich; šo ļoti iesaku noskatīties tiem, kam interesē uzstāšanās medijos, sarunas ar žurnālistiem utml, ļoti kvalitatīva prezentācija, pat, ja vikidarbībā tas nav īpaši noderīgi (video ir pieejams)), Quo vadis, Wikisource? — project transformation and outlook (Leszek Dobrowolski). Un tad pienāca brīdis, kad es varēju palepoties ar to, ka esmu Latviešu valodas Vikipēdijas pārstāvis, jo, šķiet pirmo reizi CEE konferenču vēsturē, kāds no Latvijas uzstājās ar pilnvērtīgu prezentāciju: Wikidata content oriented projects (Mārtiņš Bruņenieks (Papuass)) — mana kolēģa prezentācija bija uz Vikidatiem orientēta, kas bija ļoti vietā, jo šajā konferencē par tiem tika runāts būtiski mazāk nekā iepriekšējā. Vēl apmeklēju serbu prezentāciju Using Wikidata as an Educational Platform (Nebojša Ratković), kā arī mani īpaši interesējošo prezentāciju par Polijas pieredzi: Chapter strategy process: the case of WMPL (Michał Buczyński), kas sasaucas ar mūsu aktuālo problemātiku — tikko esam izveidojuši Vikipēdijas atbalsta biedrību, taču jādomā par tās mērķiem un īsāka un garāka termiņa darbības plānu.

Šajā produktīvajā dienā, kas noslēdzās ar ekskursiju pa jau satumsušo Belgradu un oficiālu banketu restorānā, vēl paspēju noklausīties arī šādas prezentācijas: Their first time in Wiki — an alternative approach to THE first edition (Leszek Dobrowolski), Cooperation of the Caucasian editions of Wikipedia (Oleg Abarnikov, Dmitry Zhukov), Future of Wikimedia Central and Eastern Europe (Kiril Simeonovski). Kopumā sanāca redzēt daudzas poļu vikipēdistu prezentācijas un vērts atzīmēt, ka tās gan satura, gan pasniegšanas kvalitātes ziņā bija pārliecinoši starp labākajām. Acīmredzot spēcīgu vietējo Vikipēdijas konferenču tradīcija ļauj viņiem augt un attīstīties.

Svētdiena[labot pirmkodu]

Svētdien noklausījos: Radio to illustrate Wikipedia. Creative examples already put in practice (Francesc Fort), Gendered langauge (Matej Grochal), The art of writing learning patterns (Kiril Simeonovski). Negaidīta un pārsteidzoša bija Wikimedia administrācijas pārstāvju prezentācija CEE & Wikimedia brands (Brooke Camarda, Adora Svitak), kurā tika izziņots par atteikšanos no Wikimedia zīmola un pāriešanu uz daudz atpazīstamāko Wikipedia tā vietā. Šī prezentācija izraisīja samērā plašas diskusijas un zināmu neizpratni, lai gan no mārketinga viedokļa šis solis ir ļoti labi saprotams. Mani pārsteidza, ka šāda būtiska izmaiņa ir notikusi paralēli ilgstoši jau notiekošajam Vikipēdijas stratēģijas izstrādes procesam (par ko bija samērā daudz sarunu arī šajā konferencē, bet man, gandrīz neapzināti, sanāca no tam izvairīties teju vai pilnībā).

Pēc pusdienām noklausījos divas ar stratēģiju saistītas prezentācijas: Advocacy Work for Wikimedia Movement (Mohsen Salek) un Openness and subsidiarity — how Wikimedia technical efforts should change(Gergő Tisza), kā arī vēl vienu labu prezentāciju no Poļu valodas Vikipēdijas: Wikipedia in Strongly Polarised Societies. New Challenges (Tomasz Raburski). Tā kā savā Vikipēdijas darbībā daudz pieskatu ar politiku un citām sociāli aktuālām tēmām saistītus rakstus un to veidotājus — šī man personīgi bija ļoti interesanta prezentācija.

Tūliņ pēc tam arī sekoja arī pēdējā sesija Future of the Wikimedia CEE Meeting (Kiril Simeonovski) un konferences noslēgums. Visiem par pārsteigumu Ziemeļmaķedonijas GLAM kopiena (nevis Vikipēdijas kopiena; viņiem ir divas organizācijas starptautiskā apritē) pieteicās rīkot nākošā gada CEE konferenci, un, tā kā citu pretendentu nebija, tad tas, protams, tika akceptēts. Šobrīd plānots, ka konference notiks septembrī Ohridā, netālu no Albānijas robežas.

Secinājumi[labot pirmkodu]

Piedaloties CEE konferencē jau trešo reizi, es lielā mērā saglabāju "vikitūrista" statusu. Centos, protams, uzzināt un saprast iespējami vairāk, tomēr, neiesaistoties dziļāk starptautiskās organizatoriskās norisēs, stratēģijas procesā, vai, piemēram, tehniskās attīstības jautājumos, dalība šādās konferencēs ir izteikti klausītāja lomā. Tas arī nav slikti, tomēr aktīvāka dalība būtu ar augstāku lietderību. No šī viedokļa jāuzteic otra Latvijas pārstāvja Papuasa devums, kurš uzstājās ar lielo prezentāciju, mazo prezentāciju lighting talks sesijā, kā arī vadīja sarunu par CEE Spring konkursa nākotni (Reimagining CEE Spring). Tā kā neredzu savā nākotnē lielas iespējas būtiski paplašināt vai mainīt savas vikidarbības profilu — labprātāk atbalstīšu citu vikipēdistu interesi piedalīties nākošajās starptautiskajās konferencēs un tādējādi attīstīties, dodot labumu vietējai kopienai.