Vikipēdija:Konferences/Northern Europe Meeting 2018/Biafra

Vikipēdijas lapa
Konferences dalībnieku kopbilde

2018. gada 5.—7. oktobrī Stokholmā, Zviedrijā notika konference Wikimedia Northern Europe Meeting 2018, kurā pulcējās Wikimedia kopienas aktīvisti no Ziemeļeiropas.

Šīs konferences apmeklējumam es, Biafra, saņēmu organizatoru stipendiju un šī ir atskaite kopienai par dalību. Bez manis Wikimedians of Latvia User Group pārstāvēja arī Edgars2007, GreenZeb, Papuass un Turaids.

Pieteikšanās[labot pirmkodu]

Dalībai konferencē pieteicos pēdējais no Wikimedians of Latvia User Group pārstāvjiem un saņēmu pozitīvu balsojumu kopienas portālā. Organizatori nodrošināja piecas vietas katrai no Wikimedia nodaļām vai cita veida Ziemeļeiropas valodu Vikipēdiju kopienām, uzskatīju, ka tās ir jāizmanto pilnībā. Šāda sanākšana arī ir lieliska iespēja tiem vikipēdistiem, kas nav bijuši iesaistīti starptautiskās kopienas aktivitātēs vai pat vispār nav dziļi iesaistīti off-line aktivitātēs, spert pirmos soļus ārpus Vikipēdiijas satura radīšanas. Man šī bija otrā konference pēc CEE konferences Armēnijā 2016. gadā (atskaite).

Priekšdarbi[labot pirmkodu]

Pirms konferences tikāmies ar pārējiem Latvijas pārstāvjiem un vienu līdzjutēju, lai pārrunātu ar dalību konferencē saistītos jautājumus, tostarp sagatavotu informāciju, kas par mūsu kopienu bija jāsniedz organizatoriem.

Tā ir tehniska lieta, kas varētu arī nebūt atskaitē, tomēr nokomentēšu, ka ceļam no Ārlandas lidostas uz Stokholmas centru izvēlējāmies nedaudz neērtāko un ilgāko variantu "vietējais autobus + vietējais vilciens" nevis "ātrais vilciens". Situācijā, ja ir nedaudz lieks laiks, šo var izmantot, sanāk ietaupīt.

Pirmskonferences vakars[labot pirmkodu]

Jau piektdien vakarā, konferencei īsti vēl nesākoties, bija dalībnieku pirmās tikšanās un iepazīšanās vakars tai pašā Goto10, kur notika konference (šepat atrodas arī Wikimedia Sverige birojs), ar Vidusjūras stila vakariņām. Gandrīz visi dalībnieki arī bija klāt un izmantoja iespēju iepazīties. No visiem man līdz šim pazīstams bija tikai Svens Ēriks no Igaunijas. Starp iepazīšanos un vakariņām grupās īsi diskutējām par friendly space, bailēm un vēlmēm uzsākot dalību konferencē uc. Vērts pakavēties pie friendly space koncepta, kas bija būtisks sanāksmes organizācijā. Par to var lasīt meta: Friendly space policies.

Sestdiena[labot pirmkodu]

Dienas pirmā puse tika aktīvi, bet samērā neefektīvi iztērēta diskusijās par tikšanās mērķi un par īpašībām un vērtībām, kas nepieciešamas līderim (leadership). Vērtīgākais, droši vien, bija nonākšana pie kopīgi izstrādāta sanākšanas mērķa, kas tika izveidots gandrīz vai saukļa formā (slogan), vienlaikus ietverot visas svarīgākās lietas, kas jāņem vērā (roadmap). Mērķis attēlā pa labi.

Pēcpusdienā ķērāmies klāt, šķietami, svarīgākajai - diskusiju par tēmām - daļai. Šeit mazliet par formātu. Saruna sākas faktiski no baltas lapas - katrs var izvirzīt tēmu, katrs var pieteikties runāt, diskusēt par katru no izvirzītajām tēmām. Itkā vienkārši un ģeniāli: tiek runāts par tēmām, kas kādam interesē. No otras puses - manuprāt, ļoti riskanti, ka visi jauki parunās, bet beigās aizbrauks katrs uz savām mājām ar domu galvā, bet neko nepiefiksētu, nedokumentētu, līdz galam neizlemtu. Dīvainā kārtā, bet, protams, ne bez organizatoru maģiska pieskāriena, tā nenotika.

Manas izvēlētās diskusiju / darba grupu tēmas bija:

  • Members are important for the chapter because...
  • Technology - what problems/ideas do the communities have?
  • Wikimedia PR: information material, raising awareness, public relations
  • How can larger groups help smaller chapters and user groups grow?

Members are important for the chapter because...[labot pirmkodu]

Diskutējām par tiem ieguvumiem, kādi organizācijai (protams, ja tāda ir) ir no biedriem. Arī par to, kādi ieguvumi biedriem no organizācijas. Vērtīgi, ka izdevās iezīmēt dažas ļoti būtiskas lietas (ieguvumi), kas nav naudas iegūšanas iespējas no sponsoriem vai globālās kopienas, bet vairāk saistītas ar ietekmes palielināšanu. Šeit būtiski ir - jo lielāku (daudzskaitlīgāku) organizāciju pārstāvi, jo labākas iespējas sarunās ar spēcīgiem partneriem (valsti, valsts iestādēm, augstskolām) aizstāvēt, pārstāvēt savu viedokli, līdz ar to savus biedrus.

Zināms atklājums, ka Ziemeļvalstu visumā diezgan attīstītās organizācijas tomēr arī nav ar pārāk daudz biedriem. Lielākoties tas skaits mērāms desmitos, vairāk ir tikai Wikimedia Sverige.

Technology - what problems/ideas do the communities have?[labot pirmkodu]

Biju lepns, ka šo tēmu izvirzīja un sarunu novadīja viens no mūsu pārstāvjiem Edgars2007. Pamatdoma - cilvēkiem nevajag darīt to, ko var automatizēt. Problēma - ne visas kopienas ir vienlīdz tehniski spēcīgas (latviešu ir salīdzinoši laba), vienlaikus, lietotāji bieži nezina, ko viņi var pajautāt, un, protams, kam var pajautāt. Vienojāmies, ka ir daudz lielākas iespējas sadarboties reģionālā līmenī. Viens no ceļiem - izvietot informāciju, kādi rīki un atbalsta iespējas ir pieejami jau šobrīd.

Wikimedia PR: information material, raising awareness, public relations[labot pirmkodu]

Diskusija bija ļoti interesanta. Dīvainā kārtā, lai arī mūsu Vikipēdijas ir savstarpēji ļoti atšķirīgas gan pēc izmēra, gan daudz kā cita, daudzas problēmas un daudzas jau esošās pieredzes ir ļoti līdzīgas. Vairāk apmainījāmies ar pieredzēm, apzinoties, ka piedāvātie risinājumi pārsvarā nebūs mūsu mēroga risinājumi. No dzirdētajām idejām, izmantojamākā likās Zviedru valodas Vikipēdijas praktizētā ikgadējā dalība reģiona lielākajā grāmatu izstādē Gēteborgā, skaidrojot, kas ir Vikipēdija, kā tā top, kā katrs to var labot, ka un kāpēc Vikipēdijai var uzticēties. Tādās izstādēs var uzrunāt lielu auditoriju, pie tam precīzi mūsu auditoriju - cilvēkus, kam interesē zināšanas. Būtu lietderīgi izmēģināt to Latvijā, Ķīpsalā. Cita laba ideja - stāstīt personiskus stāstus par cilvēkiem, kas ir "aiz" Vikipēdijas, kas veido Vikipēdiju. Ka tie ir konkrēti, dzīvi cilvēki ar savu motivāciju un savām zināšanām. Iespējams, caur sociālajiem tīkliem. Tas vairotu uzticamību Vikipēdijai, tās saturam.

How can larger groups help smaller chapters and user groups grow?[labot pirmkodu]

Šī saruna nebija tik produktīva, kā varētu gaidīt no nosaukuma. Pēc tam, kad jau ilgi bijām runājuši par to, kā "glābt" latviešu valodas Vikipēdiju, Jons no Zviedrijas ļoti precīzi noformulēja problēmu: "Guys, but how we can help you, if you can't say what kind of help do you need?" Šis citāts precīzi izgaismo divas jau iepriekš viegli paredzamas lietas: a) mēs neesam pietiekoši labi sagatavojušies, lai skaidri pateiktu, kādu tieši palīdzību mums vajag, b) patiesībā jau mums neko nevajag. Kā noskaidrojām - daudzās lietās mēs ne ar ko neatpaliekam un pat esam labāki (tehnoloģiski, konkursu organizēšanā), daudzas citas lietas nav iespējamas mūsu mazā mēroga dēļ. Jādomā konkrētas vajadzības, palīdzības pieprasījumi.

Diena tika pabeigta ar Gallery walk, kas bija tāda kā izstāde ar posteri par katrai kopienai aktuālām lietām. Mūsu kopienas posteris attēlā pa labi. Iespēja pārrunāt posteros redzamo. Un vienlaikus vakars pamazām aizplūda saviesīgā formātā.

Svētdiena[labot pirmkodu]

Svētdiena sākās ar Lightning talks (īsu prezentāciju) sesiju, ko vadīja Igaunijas pārstāvis Ivo. Šeit vērts pieminēt, ka ar vienu no saturīgākajām prezentācijām par CEE Spring rakstu konkursu uzstājās viens no tā (starptautiskā līmeņa) organizētājiem - Latvijas pārstāvis Papuass ("CEE Spring — running international article contest in 25 languages").

Turpinājumā pirms pusdienām vēl grupās paturpinājām dažas diskusiju tēmas no iepriekšējās dienas (tika izvirzītas arī dažas jaunas tēmas). Pats piedalījos divās no tām:

  • Abbriviation for our region
  • Wiki Science competition

Pēc pusdienām bija konferences svarīgākā daļa: iepriekšējo diskusiju svarīgāko tēmu pārvēršana reālā aktivitāšu plānā, lai tādējādi sasniegtu konferences sākumā izvirzīto mērķi. Darbs turpinājās vairākās darba grupās, un tas tika noslēgts ar vairāk vai mazāk lietišķiem rīcības plāniem katrā no virzieniem. Visa konferences dokumentācija skatāma šeit: dokumentācija.

Es piedalījos darba grupā, kas bija pati plašākā:

  • How to cooperate in the Nordic region?
pēc tam tā turpinājās līdzīgā sastāvā pie tēmas:
  • Wikimedia PR

Tika izlemti vairāki praktiski soļi, kā veicināt kopienu sadarbību reģionā. No Latviešu valodas Vikipēdijas darba grupā kā pārstāvis tika izvirzīts Edgars2007, arī pārējās kopienas tajā pārstāvēs pa vienam dalībniekam. Tika diskutēts par nākošā gada šādas konferences nepieciešamību un iespējamo norises vietu. Šobrīd kā ticamākā versija izvirzīta Igaunija, līdz ar to, šķiet, lietderīgi būtu mūsu kopienai sniegt atbalstu, piemēram, ar pāris brīvprātīgajiem pasākuma organizēšanā. Tas būtu arī veids, kā mēs varētu nostiprināt savas kopienas ieinteresēto dalībnieku spējas darboties starptautiskā mērogā.

Pasākuma noslēgumā katram tā dalībniekam bija iespēja pasacīt savu vērtējumu paveiktajam, pateikties organizatoriem un iedvesmotiem doties mājupceļā.

Kopsavilkums[labot pirmkodu]

Sadarboties var un vajag, tomēr praktiskos sadarbības virzienus, kuri tiešām dotu būtisku ieguvumu Vikipēdijai latviešu valodā, pagaidām īsti neieraudzīju.

Konferences dalībnieki (sarindoti pēc kopējā labojumu skaita visos Vikipēdijas projektos oktobra sākumā)[1])[labot pirmkodu]

1.055.795 Jon Harald Søby Karogs: Norvēģija Norvēģija
653.671 Edgars2007 Karogs: Latvija Latvija
352.732 Fnielsen Karogs: Dānija Dānija
238.756 Steenth Karogs: Dānija Dānija
226.667 Boberger Karogs: Zviedrija Zviedrija
144.026 Metsavend Karogs: Igaunija Igaunija
94.196 Papuass Karogs: Latvija Latvija
83.239 Kruusamägi Karogs: Igaunija Igaunija
54.762 Biafra Karogs: Latvija Latvija
31.871 Lentokonefani Karogs: Somija Somija
31.172 Jopparn Karogs: Zviedrija Zviedrija
30.912 GreenZeb Karogs: Latvija Latvija
29.733 Hannibal Karogs: Zviedrija Zviedrija
29.512 Turaids Karogs: Latvija Latvija
25.349 Yupik Karogs: Somija Somija
25.051 Kulttuurinavigaattori Karogs: Somija Somija
18.433 Salvor Karogs: Islande Islande
10.218 InsaneHacker Karogs: Dānija Dānija
8258 Hogne Karogs: Norvēģija Norvēģija
6125 Jjanhone Karogs: Somija Somija
5183 Haxpett Karogs: Zviedrija Zviedrija
1456 Märt Põder Karogs: Igaunija Igaunija
699 Sofie Sigrinn Karogs: Zviedrija Zviedrija
604 Twdk Karogs: Dānija Dānija
324 Joridma Karogs: Norvēģija Norvēģija
171 Minna Turtiainen Karogs: Somija Somija
121 Astrid Carlsen Karogs: Norvēģija Norvēģija
61 Stjarn733 Karogs: Zviedrija Zviedrija
28 Merlitriin Karogs: Igaunija Igaunija
15 Anepanen Karogs: Norvēģija Norvēģija
  1. ar to nedomājot, ka labojumu skaits ir vienīgais un pat nozīmīgākais Vikipēdijas dalībnieku "vērtības" mērījums un nemēģinot kādu izcelt vai citu statusu pazemināt