Volkswagen Golf

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par automašīnu. Par citām jēdziena Golf nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Volkswagen Golf Mk3
2019. gada 8. paaudzes Golf

Volkswagen Golf ir kompakta ģimenes automašīna, ko ražo vācu autoražotājs Volkswagen kopš 1974. gada un tā tiek izplatīta visā pasaulē astoņās paaudzēs, dažādās virsbūves konfigurācijās un ar dažādiem nosaukumiem, piemēram, Volkswagen Rabbit ASV un Kanādā (pirmā un piektā paaudze), kā arī Volkswagen Caribe Meksikā (pirmā paaudze)

Pirmā Golf paaudze bija priekšpiedziņas un ar dzinēja novietojumu priekšpusē aizvietotājs Volkswagen Beetle ar gaisa dzeses motoru, aizmugures piedziņu un motora novietojumu aizmugurē. Vēsturiski Golf ir Volkswagen vislabāk pārdotais modelis un pasaules otrais vislabāk pārdotais modelis, jo vairāk nekā 29 miljoni tika uzbūvēti līdz 2012. gadam.

Sākotnēji lielākā daļa Golf bija trīsdurvju hečbeki. Citos variantos ietilpst 5 durvju hečbeks, universālis (sākot no 1993. gada), kabriolets (Cabriolet un Cabrio 1979-), kā arī no Golf notchback sedans, ko sauc par Volkswagen Jetta, Volkswagen Vento (no 1992. gada) vai Volkswagen Bora (no 1999. gada). Golf ir aizpildījis daudzus tirgus segmentus, sākot no vienkāršas personīgās automašīnas, līdz augstas veiktspējas "karstajiem hečiem".

Volkswagen Golf savas vēstures laikā ieguva daudzas balvas. Golf 2009. gadā uzvarēja Pasaules gada auto ar Volkswagen Golf Mk6 un 2013. gadā ar Volkswagen Golf Mk7. Golfs ir tikai viens no trim automobiļiem, no kuriem citi ir Renault Clio un Opel / Vauxhall Astra, un par tiem tika nobalsots Eiropas gada automobiļiem divas reizes — 1992. un 2013. gadā. Volkswagen Golf vairākas reizes ir izveidojis 10 gadu labāko sarakstu ar automašīnu un vadītāju. Golf Mk 7 uzvarēja Gada Motociklu treniņu automašīnai 2015. gadā, un Mk1 GTI arī uzvarēja balvu 1985. gadā.