Īlona Maska Tesla Roadster

Vikipēdijas lapa
Īlona Maska Tesla Roadster
Tesla Roadster ar skafandrā tērptu manekenu attālinās no Zemes
Tesla Roadster ar skafandrā tērptu manekenu attālinās no Zemes
OperatorsSpaceX, Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
IzgatavotājiTesla Motors, Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Bāzes platformaTesla Roadster
Starts06.02.2018. 20:45 UTC
Starta vietaKanaverala LC-39A Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
NesējraķeteFalcon Heavy
NSSDC ID2018-017B
SCN43205
Masa~ 1300 kg
Orbītas elementi
Centr. ķermenisSaule

Īlona Maska Tesla Roadster ir ASV uzņēmējam Īlonam Maskam piederošs sporta elektromobilis Tesla Roadster, kas kā derīgā krava tika izmantots nesējraķetes Falcon Heavy pirmajā izmēģinājuma lidojumā. Gan automašīna, gan raķete bija izgatavota Maskam piederošajos uzņēmumos: Roadster ražots Tesla Motors (tagad Tesla, Inc.), Falcon Heavy — uzņēmumā SpaceX.

Īlonam Maskam piederošais Tesla Roadster 2010. gadā

Tesla Roadster kosmosā tika palaists 2018. gada 6. februārī 20:45 UTC ar nesējraķeti Falcon Heavy no Kanaveralas zemesraga Gaisa spēku stacijas starta laukuma LC-39A.

Raķetes pirmās pakāpes trīs blokiem bija paredzēts atgriezties uz zemes. Divi sānu bloki tika veiksmīgi nosēdināti uz laukuma Landing Zone 1 un 2. Vidējam blokam bija jānosēžas uz peldošās platformas Atlantijas okeānā. Tas atdalījās no otrās pakāpes lielākā ātrumā nekā agrākos Falcon 9 lidojumos. Vidējam blokam neizdevās iedarbināt divus no trīs dzinējiem, lai veiktu bremzēšanas manevru, un tas iegāzās okeānā 90 metru attālumā no Of Course I Still Love You peldošās platformas.

Sešas stundas pēc starta otrā pakāpe atkārtoti iedarbināja dzinējus, un Tesla Roadster tika ievadīts heliocentriskā orbītā. Pēc aprēķiniem 2020. gada 7. oktobrī 06:25 UTC Tesla Roadster palidoja 7,41 miljona kilometru attālumā no Marsa.[1]

Fotogalerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]