Fraternitas Cursica

Vikipēdijas lapa
Fraternitas Cursica
Pamatinformācija
Dibināšana 7. maijs, 1947
Pinneberga, Vācija
Krāsas melns-zelts-zils
Devīze Darbi taisnībai, uzticība draugam, zobens tēvzemei
Konventa dzīvoklis Ausekļa iela 3-123, Rīga
Mājaslapa www.fraternitascursica.lv
"Fraternitas Cursica" krāsu vairodziņš un cirķelis.
"Fraternitas Cursica" krāsu vairodziņš un cirķelis.

Fraternitas Cursica (latviešu: Kuršu brālība) ir studentu korporācija, kas dibināta 1947. gada 7. maijā pie Baltijas Universitātes Pinnebergā.[1] Korporācijas nosaukums izvēlēts, lai godinātu seno kuršu jūrasbraucēju varoņgaru. Sadzīvē korporācijas biedri dēvēti par kuršiem.

Krāsas un devīze[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Korporācijas krāsas ir melns-zelts-zils. Fraternitas Cursicas devīze ir "Darbi taisnībai, uzticība draugam, zobens tēvzemei".

Melnā krāsa un devīzes pirmā daļa "Darbi taisnībai" simbolizē kuršu un ticību taisnības uzvarai, kas cieta un nelokāma kā melna klints, pret kuru šķeļas bangu viļņi. Zilā krāsa un devīzes daļa "Uzticība draugam" simbolizē kopības sajūtu un paļaušanos uz draugiem. Zelta krāsa un devīzes daļa "Zobens tēvzemei" simbolizē tēvzemes mīlestību.

Vapenis[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Korporācijas vapeņa (ģerboņa) centrālais elements ir apaļais kuršu vairogs, ko šķērso meln-zelt-zils trikolors diagonāli, no kreisās uz labo pusi. Vairoga centrā sudraba cirķelis (monogramma). Vairoga ārējo malu rotā 27 naglas — skaits, ka simbolizē 27 Fraternitas Cursicas dibinātājus. No 27 naglām vizuāli redzamas ir 25. Aiz vairoga — kuršu zobens. Vairogu ieskauj ozollapu vijums un lentes, uz kurām uzrakstīta Fraternitas Cursicas devīze un dibināšanas datums "7. V 1947".

Konventa dzīvoklis[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš 2001. gada kuršu mājvieta ir Ausekļa ielā 3, Rīgā. Kaimiņos citai latviešu studentu korporācijai — Vendia.

Darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopīgo korporāciju komanu Fraternitas Cursica garantēja pie studentu korporācijas Lettonia. Tās speciālais konvents globālā apmērā darbojās gan Toronto, gan Sidnejā, 1981. gadā Toronto kopas locekļi iegādājās savu namu, kuru nosauca par "Kuršu jomu" un iekārtoja tajā konventa dzīvokli.[2] Pēc 1990. gada korporācija sāka darbību arī Latvijā. Tajā pat laikā kļuva par Prezidiju Konventa locekli.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]