Agripīna Jaunākā

Vikipēdijas lapa
Agripīna Jaunākā
Agrippina minor
Romas impērijas imperatore konsorte
Amatā
49. gada 1. janvāris — 54. gada 13. oktobris

Dzimšanas dati 15. gada 7. novembrī
Oppidum Ubiorum, Romas impērija
(Ķelne, Karogs: Vācija Vācija)
Miršanas dati 59. gada 23. martā (43 gadu vecumā)
Misenum, Romas impērija
(Mizēno, Kampānija, Karogs: Itālija Itālija)
Dzīvesbiedrs(-e) Gnejs Domīcijs Ahenobarbs
Gajs Salustijs Krisps Pasiēns
Klaudijs

Agripīna Jaunākā (latīņu: Agrippina minor, dzimusi 15. gada 7. novembrī vai 16. gada 6. novembrī, mirusi 59. gada 19. martā vai 23. martā) bija Romas impērijas imperatora Klaudija ceturtā sieva, imperatora Tiberija adoptētā meita, imperatora Kaligulas māsa un imperatora Nerona māte.

Agripīna Jaunākā bija romiešu ģenerāļa Germānika un viņa sievas Agripīnas Vecākās meita. 13 gadu vecumā apprecējas ar senatoru Gneju Domīciju Ahenobarbu. 37. gadā ģimenē piedzima nākamais imperators Nerons.

Ietekmi imperatora aprindās ieguva laikā, kad valdīja viņas brālis Kaligula. 39. gadā iesaistījās sazvērestībā pret Kaligulu, tāpēc tika izsūtīta trimdā uz Poncas salām. No trimdas atgriezās pēc Kaligulas nāves un Klaudija kļūšanas par imperatoru. Pēc Mesalīnas nāves kļuva par Klaudija ceturto sievu. Kaut arī Klaudijs mira cienījamā vecumā, daži autori uzskata, ka Agripīna viņu nogalināja. Pēc Klaudija nāves par imperatoru kļuva Agripīnas dēls Nerons. Izvērtās cīņa par ietekmi valstī starp Agripīnu un Neronu. Agripīna tika aizsūtīta uz provinces pilsētu, kur 59. gadā mira. Senie autori dod savstarpēji pretrunīgas ziņas par Agripīnas nāves apstākļiem.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]