Pāriet uz saturu

Amerikas Savienoto Valstu Militārā akadēmija

Vikipēdijas lapa
Amerikas Savienoto Valstu Militārā akadēmija
Amerikas Savienoto Valstu Militārā akadēmija
Moto Duty • Honor • Country
Dibināta 1802. gada 16. martā
Tips ASV Militārā akadēmija
Finansējums $422 miljoni(2022)[1]
Pārvaldītājs Ģenerālleitnants Stīvens Gilards
Dekāns Ģenerālbrigadieris Šeins Rīvzs[2]
Kadetu komandants Ģenerālmajors Lorija Robinsone[3]
Akadēmiskais personāls 580
Studenti 4294 kadeti[4]
Teritorija Akadēmija – 16,080 acres (6,507.3 ha)
Kaujas dziesma On, Brave Old Army Team
Krāsa(-s) Black, gold, and gray[5]
              
Talismans Mūlis
Mājaslapa westpoint.edu
Amerikas Savienoto Valstu Militārā akadēmija

Amerikas Savienoto Valstu Militārā akadēmija (angļu: United States Military Academy, USMA) (Vestpointa vai armija) ir ASV militārā akadēmija Vestpointā, Ņujorkā. Sākotnēji tā tika izveidots kā forts Amerikas revolucionārā kara laikā, jo tas atrodas stratēģiski augstā vietā ar skatu uz Hudzonas upi 80 km uz ziemeļiem no Ņujorkas. Tā ir vecākā no piecām Amerikas militārajām akadēmijām un apmāca kadetus vēlākam dienestam Amerikas Savienoto Valstu armijā.

Akadēmijas platība ir aptuveni 65 km², kas ir viena no lielākajām akadēmiskajām pilsētiņām pasaulē. Gandrīz visā centrālajā akadēmiskajā pilsētiņā atrodas daudzas vēsturiskas vietas, ēkas un pieminekļi. Lielākā daļa akadēmijas ēku ir celtas neogotikas stilā no pelēka un melna granīta. Akadēmiskā pilsētiņa ir iecienīta vieta tūristu vidū, kas ir arī tāpēc, ka tajā atrodas vecākais ASV armijas muzejs.

Akadēmijas tradīcijas ir ietekmējušas arī citas institūcijas tās vecuma un unikālās misijas dēļ. Tā bija pirmā Amerikas koledža, kurai bija akreditēta inženiertehniskā programma un pirmā, kurai bija klases gredzeni, un tās tehniskā mācību programma kļuva par paraugu inženierzinātņu skolām. Vestpointas studentu grupai ir unikāla rangu struktūra un leksika. Akadēmijā ir 15 vīriešu un deviņas sieviešu Nacionālās koledžu vieglatlētikas asociācijas (NCAA) sporta komandas. Kadeti sacenšas vienā sporta veidā katru rudens, ziemas un pavasara sezonu intramurālā, klubu vai starpskolu līmenī. Tās futbola komanda 20. gadsimta sākumā un vidū bija valsts viena no labākajām komandām, uzvarot trīs nacionālajos čempionātos. Starp valsts publiskajām iestādēm akadēmija ir vadošā Māršala un Rodas stipendiātu producente.[6][7] Tās absolventi kopā tiek saukti par "The Long Grey Line", kurā ietilpst ASV prezidenti Dvaits Eizenhauers un Uliss Grānts; Konfederācijas prezidents Džefersons Deiviss; Konfederācijas ģenerālis Roberts Lī; amerikāņu dzejnieks Edgars Alans Po; ASV ģenerāļi Duglass Makarturs un Džordžs Patons; Kostarikas, Nikaragvas un Filipīnu prezidenti; un 76 Goda medaļas saņēmēji.

Akadēmiskā pilsētiņa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Akadēmija atrodas aptuveni 80 km uz ziemeļiem no Ņujorkas Hudzonas upes rietumu krastā. Vestpointa ir iekļauta kā federāls militārais rezervāts Orindžas apgabalā un atrodas blakus Highland Falls ciemam. Pamatojoties uz Revolucionārā kara forta drupu un pašas militārās akadēmijas nozīmi, lielākā daļa akadēmijas teritorijas 1960. gadā tika pasludināta par nacionālo vēsturisko pieminekli.[8]

Akadēmijas teritorijā atrodas daudzi pieminekļi un statujas. Centrālajā kadetu parādes laukumā Plain atrodas vislielākais skaits, un tajā atrodas Vašingtona piemineklis, Taijera piemineklis, Eizenhauera piemineklis, Makartūra piemineklis, Koscjuško piemineklis un Sedžvika piemineklis. Patona piemineklis pirmo reizi tika iesvētīts kadetu bibliotēkas priekšā 1950. gadā, bet 2004. gadā tas tika novietots glabātavā, lai atbrīvotu vietu Džefersona zāles celtniecībai. Līdz ar Džefersona zāles pabeigšanu Patona statuja tika pārvietota un atklāta pagaidu vietā 2009. gada 15. maijā, kur tā paliks līdz vecās kadetu bibliotēkas un Bārtleta zāles renovācijas pabeigšanai. Ir arī statuja, kas piemin brālību un draudzību no École Polytechnique kadetu centrālajā zonā tieši pie Nininger Hall. Atlikušajā universitātes pilsētiņas teritorijā atrodas 27 citi pieminekļi un memoriāli.

Nininger Hall, daļa no oriģinālajām Cadet Barracks

Vestpointas kapsēta ir daudzu ievērojamu absolventu un mācībspēku pēdējā atdusas vieta, tostarp Džordža Ārmstronga Kastera, Vinfīlda Skota, Viljama Vestmorlenda, Ērla Blaika, Mārgaretas Korbinas un astoņpadsmit Goda medaļas saņēmēju.[9] Kapsētā ir arī apbedīšanas vieta vairākiem neseniem absolventiem, kuri gājuši bojā notiekošā konflikta laikā Irākā un Afganistānā. Daudzām vecākajām kapu vietām ir lielas un greznas kapu plāksnes, no kurām lielākā pieder Bruklinas prospekta parka galvenajam inženierim Egbertam Vīlam (1847. g. klase). Kapsētā atrodas arī piemineklis revolucionārā kara varonei Mārgaretai Korbinai.

Vestpointas kapsēta

Tradīcijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sedžvika pieši[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Akadēmijas Parādes laukuma nomalē atrodas piemineklis Pilsoņu kara savienības ģenerālim Džonam Sedžvikam. Sedžvika bronzas statujai ir pieši ar stieņiem, kas brīvi griežas. Leģenda vēsta, ka, ja kursantam draud neveiksme eksāmenos, viņiem vakarā pirms gala eksāmena ir jāuzvelk sava parādes uniforma un kadets apmeklē statuju un pusnakts laikā griež piešu ritentiņus. Tad kadets pēc iespējas ātrāk skrien atpakaļ uz kazarmām. Saskaņā ar leģendu, ja Sedžvika spoks viņus noķers, viņi neizturēs eksāmenu. Pretējā gadījumā kursants nokārtos eksāmenu un kursu.[10] Lai gan izkļūšana no istabām pēc pusnakts oficiāli ir pretrunā ar noteikumiem, ir zināms, ka pārkāpumi tiek ignorēti tradīciju labad.


Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. As of March 7, 2022. U.S. and Canadian Institutions Listed by Fiscal Year 2021 Endowment Market Value and Change in Endowment Market Value from FY20 to FY21 (Report). National Association of College and University Business Officers and TIAA. 2022. Skatīts: 2023. gada 5. jūnijs.
  2. Jorge Gracia. «West Point promotes, recognizes new Dean during COR ceremony». dvidshub.net, 2021-06-03.
  3. «West Point Welcomes New Commandant of Cadets». United States Army. 2023. gada 20. jūnijs. Skatīts: 2023. gada 20. jūnijs.
  4. «Army Now Down to 496,079». Army Times. 2015. gada 6. maijs. Skatīts: 2015. gada 11. maijs.
  5. Official Colors. United States Military Academy Style Guide. 2014. gada 2. oktobris. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2015. gada 2. oktobris. Skatīts: 2019. gada 14. augusts.
  6. https://www.marshallscholarship.org/the-commission
  7. https://www.rhodeshouse.ox.ac.uk/office-of-the-american-secretary/us-winners/colleges-and-universities-of-all-us-rhodes-scholars-over-time/
  8. https://web.archive.org/web/20090109200504/http://tps.cr.nps.gov/nhl/detail.cfm?ResourceId=405&ResourceType=District
  9. "West Point Cemetery" (PDF). USMA Memorial Affairs. Retrieved 31 December 2019.
  10. https://web.archive.org/web/20090107193437/http://www.usma.edu/Tour/SedgwickMonument.asp

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]