Džefersons Deiviss

Vikipēdijas lapa
Džefersons Deiviss
Jefferson Davis
Amerikas Konfederatīvo Valstu prezidents
Amatā
1861. gada 18. februāris — 1865. gada 5. maijs
Viceprezidents (i) Aleksandrs Stīvenss

Dzimšanas dati 1808. gada 3. jūnijā
Kristiānas apgabals, Kentuki, ASV
Miršanas dati 1889. gada 6. decembrī (81 gada vecumā)
Ņūorleāna, Luiziāna, ASV
Politiskā partija Demokrāti
Dzīvesbiedrs(-e) Sāra Noksa Teilore, Varina Hauela
Profesija karavīrs, politiķis
Augstskola Vestpointa
Reliģija Episkopālā baznīca
Paraksts

Džefersons Deiviss (angļu: Jefferson Davis), pazīstams arī kā Džefs Deiviss (Jeff Davis, dzimis 1808. gada 3. jūnijā, miris 1889. gada 6. decembrī), bija amerikāņu politiķis, pirmais un vienīgais Amerikas Valstu Konfederācijas prezidents ASV pilsoņu kara laikā.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Deiviss 1828. gadā beidza Vestpointas militāro akadēmiju un piedalījās ASV—Meksikas karā (1846 — 1848). Vēlāk bija kara ministrs prezidenta Frenklina Pīrsa kabinetā. Pirms un pēc darba prezidenta administrācijā Džefersons Deiviss bija senators no Misisipi. Senatora amatā Deiviss uzstājās pret atdalīšanos no ASV, tomēr piekrita, ka katrs ASV štats ir suverēns un tam ir tiesības atdalīties no ASV.

1861. gada 9. februārī, noliekot senatora mandātu, Džefersons Deiviss tika izvēlēts par konfederātu prezidentu, 18. februārī Montgomeri inaugurēts, bet tā paša gada novembrī bezalternatīvās vēlēšanās ievēlēts par prezidentu uz sešiem gadiem. Pilsoņu kara laikā konfederāti guva vairākas militāras uzvaras, tomēr nespēja atrast stratēģiju, lai uzvarētu ekonomiski spēcīgākos ziemeļu štatus. Džefersona Deivisa diplomātiskie centieni nesekmējās, jo neviena pasaules valsts tā arī neatzina Konfederāciju. Vēsturnieki atzīst Deivisu par daudz neefektīvāku līderi nekā viņa pretinieku — Abrahamu Linkolnu.

Kara beigās 1865. gada 10. maijā Džordžijas dienvidos Džefersonu Deivisu arestēja.[1] Viņš tika apsūdzēts valsts nodevībā, divus gadus turēts apcietinājumā, tomēr tiesāts netika — viņam tikai tika aizliegts ieņemt valsts amatus. Mūža nogalē — 1880. gados Deiviss aicināja uz abu valsts daļu savstarpēju samierināšanos.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. https://www.americaslibrary.gov/jb/civil/jb_civil_jeffdav_1.html