Pāriet uz saturu

Aplenkums

Vikipēdijas lapa

Aplenkums ir militāra operācija, kuras laikā karaspēks pilnībā ielenc ienaidnieka pilsētu, cietoksni vai citu stratēģisku objektu, lai pārņemtu kontroli pār to vai piespiestu ienaidnieku padoties. Aplenkuma laikā aplencēji bloķē piekļuvi pārtikas, ūdens, ieroču un citu būtisku resursu piegādei, mēģinot izsalkuma, izsīkuma vai demoralizācijas ceļā piespiest aplenkto garnizonu vai civiliedzīvotājus kapitulēt.

Aplenkumi var ilgt no dažām dienām līdz vairākiem mēnešiem vai pat gadiem, atkarībā no aplencamā objekta aizsardzības spējas un resursiem. Militāri aplenkuma laikā var tikt izmantoti dažādi līdzekļi, piemēram, artilērijas uzbrukumi, pazemes tuneļu rakšana (lai sagrautu aizsardzības struktūras) vai pat ķīmisko vai bioloģisko ieroču izmantošana, lai vājinātu aplenkto spēkus.

Aplenkumi bieži vien ir saistīti ar smagām humānajām sekām. Civiliedzīvotājiem, kuri tiek iesprostoti aplenktajā teritorijā, var nākties izturēt badu, slimības un nemitīgu apšaudi, radot milzīgus cilvēku zaudējumus. Vēsturiski aplenkumi ir bijuši efektīvs veids, kā ieņemt grūti pieejamas un labi aizsargātas vietas, lai gan tas ir bijis arī ļoti destruktīvs un traģisks kara veids.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]