Armands Vijups

Vikipēdijas lapa
Armands Vijups
Personīgā informācija
Dzimis 1963. gada 5. martā (61 gads)
Valsts karogs: Padomju Savienība Latvijas PSR, PSRS (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Tautība latvietis
Zinātniskā darbība
Zinātne vēsture, arheoloģija
Darba vietas Latvijas Universitāte
Ventspils muzejs
Alma mater Latvijas Universitāte

Armands Vijups (dzimis 1963. gada 5. martā[nepieciešama atsauce]) ir latviešu arheologs, vēstures zinātņu doktors, Ventspils muzeja direktora vietnieks un vadošais pētnieks. Vairāk nekā 70 zinātnisko publikāciju autors un līdzautors, starp tām arī monogrāfija "Staldzenes depozīts" (2004). Astoņu rakstu krājumu "Ventspils Muzeja raksti" sastādītājs. Latvijas Arheologu biedrības biedrs, Latvijas Republikas Heraldikas komisijas loceklis.

Armands Vijups absolvējis Latvijas Universitātes Vēstures fakultāti, ieguvis doktora grādu vēsturē (1998).[1] Strādājis kā lektors un docents Latvijas Universitātē, kā arī kā pētnieks Latvijas Vēstures institūtā. Kopš 1999.gada ir Latvijas Universitātes Asociētais profesors. Kopš 2000. gada Armands Vijups ir Ventspils viduslaiku pilī esošā Ventspils muzeja direktora vietnieks un vadošais pētnieks.[2] Vadījis un organizējis zinātniskus un izglītojošus projektus, kā arī piedalījies starptautiskās sadarbībās.

Piedalījies daudzos arheoloģiskajos izrakumos, pētījis aizvēstures un viduslaiku laikmeta kultūras un sabiedrības aspektus, kā arī veicinājis arheoloģijas popularizēšanu sabiedrībā. Viņa pētījumi ir saistīti ar bronzas laikmeta un dzelzs laikmeta depozītiem, kā arī Livonijas ordeņa pilsētu un piļu izpēti.

Vadījis arheoloģiskos izrakumus Puzes Lejaskroga senkapos, Užavas senkapos, Zlēku Gaisiņu senkapos, Jūrkalnes Drēbnieku senkapos, Kuldīgas un Ventspils senpilsētās, kā arī citur.

Armands Vijups saņēmis vairākus apbalvojumus un atzinības par savu darbu, tostarp, Latvijas Zinātņu akadēmijas balvu, Latvijas Republikas Zinātņu padomes balvu, Latvijas Kultūras ministrijas balvu, Latvijas Arheologu biedrības balvu un Ventspils pilsētas domes balvu.

Precējies un divu meitu tēvs. Dzīvo un strādā Ventspilī.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Biedri». LATVIJAS ARHEOLOGU BIEDRĪBA (en-US). Skatīts: 2023-11-14.
  2. molips. «Kontakti». Ventspils Muzejs (latviešu). Skatīts: 2023-11-14.