Asko (zīmols)

Vikipēdijas lapa
Asko veikals Salo

Asko ir Somijas mēbeļu veikalu zīmols. Tas pieder uzņēmumam Indoor Group. Asko mēbeļu veikalu tīkls un internetveikali ir Somijā un Igaunijā.

Savukārt ASKO zīmols sadzīves tehnikai pieder Slovēnijas uzņēmumam Gorenje un nav saistīts ar Indoor Group.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1918. gada 6. septembrī Lahti Aukusti Avoniuss dibināja uzņēmumu Lahden Puuseppätehdas (Lahti galdniecības ražotne). Tas izgatavoja mēbeles, un 1919. gadā tika atvērts pirmais veikals. Uzņēmums bija viens no pirmajiem mūsdienu mēbeļu ražotājiem. 1923. gadā tika atvērta jauna ražotne, kurā nodarbināti 48 darbinieki. 1928. gadā tika atvērta lielāka ražotne, kas tajā laikā bija Somijā lielākā un modernākā rūpnīca. Tajā gadā tika izlaists pirmais uzņēmuma katalogs.

1931. gadā uzņēmums tika pārdēvēts par Asko-Avonius Huonekalutehtaat (Asko-Avoniusa mēbeļu darbnīca) ar produkcijas zīmolu Asko. Īpašnieks arī nomainīja uzvārdu uz Asko-Avoniuss. Tajā pat gadā Londonā tika atvērts pārdošanas birojs un sākts mēbeļu eksports. 1930. gadu sākumā mēbeļu dizainu sāka izstrādāt profesionāļi. Tika izveidota mēbeļu pārdošanas veikalu ķēde. 1934. gadā veikali tika slēgti, turpmāk Asko esot tikai kapitāldaļu turētājs izplatītāju uzņēmumos. 1937. gadā tika atklāta ražotne, kurā izgatavoja mēbeles no caurulēm; drīz tā tika atdalīta kā meitas uzņēmums UPO.

1940. gadā uzņēmums pārtapa par kopuzņēmumu un tika pārdēvēts par Asko Tehtaat Oy, kas ietilpa grupā kopā ar Tyylikalusto Oy un UPO Oy. Pēc kara no Karēlijas evakuētajiem iedzīvotājiem vajadzēja mājvietas, un Asko saņēma pasūtījumu no valdības izgatavot nepieciešamās mēbeles.

1956. gadā rūpnīca tika paplašināta, un kļuva par lielāko Ziemeļvalstīs ar 1100 darbiniekiem. 1960. gados līdz ar televīzijas izplatību pieauga sēžamo dīvānu pieprasījums; producija tika eksportēta uz vairak nekā 20 valstīm. 1965. gadā ražošanas uzņēmums Asko Tehtaat Oy un veikalu organizācija apvienojās vienā uzņēmumā Asko Oy. Produkcija tika pārdota vairāk nekā 20 valstīs ar zīmolu Finnternational. 1960. gadu beigās plastmasas izstrādājumu ražošana (Upo) kļuva par grupas nozīmīgāko nozari.

1975. gadā Asko bija 12 mēbeļu veikali Rietumvācijā, 3 veikali Zviedrijā ar nosaukumu Asko Finncenter, meitas uzņēmumi Anglijā, Francijā, Šveicē, Nīderlandē un Beļģijā, divas kokzāģētavas, saplākšņa ražotnes, Asko universālveikali Lahti un Jiveskilē, četri Upo pārdošanas uzņēmumi Zviedrijā, Norvēģijā, Anglijā un Rietumvācijā. 1970. gados uzņēmumu grupa piedzīvoja recesiju. 1977. gadā Asko un Upo tika apvienoti vienā uzņēmumā Asko-Upo Oy.

1980. gados Asko grupas bizness tika diversificēts, iegādājoties citu nozaru uzņēmumus (audumu, parketa, veļas mašīnu, grīdas segumu ražošana). 1981. gadā Asko-Upo Oy tika apvienots ar Asko-Yhtymä Oy grupu, kļūstot par Asko Oy. 1981. gadā virtuves mēbeļu ražošana tika reorganizēta par kopuzņēmumu Vilka-Kaluste Oy, kur Puolimatka-Yhtymä Oy bija vairākuma kapitāldaļu turētājs. 1982. gadā kopā ar Neste Oy tika dibināts uzņēmums Oy Uponor Ab, kas nodarbojās ar plastmasas izstrādājumu ražošanu. 1982. gadā Asko kļuva par mēbeļu ražotāja un interjera priekšmetu tirgotāja Indoor Design kapitāldaļu turētāju.

1990. gados Asko grupa sāka vairāk koncentrēties uz plastmasas cauruļu biznesu. Galvenās investīcijas tika novirzītas Uponor attīstībai, pārējās nozares pamazām tika pārtrauktas.

1999. gada aprīlī Asko mēbeļu bizness tika pārdots privātā kapitāla fondam, ko pārvaldīja Sponsor Capital Oy, un kas februārī jau bija iegādājies interjera tirdzniecības uzņēmumu Sotka. Asko un Sotka mēbeļu bizness tika apvienots uzņēmumā Asko Huonekalu Oy (kopš 2000. gada maija Indoor Group Oy). Savukārt Asko Oyj turpināja plastmasas cauruļu biznesu, un tika pārdēvēts par Uponor Oyj.

Asko mīkstās mēbeles turpināja ražot Indoor Group meitas uzņēmums Insofa (līdz 2001. gadam Askon Sohvakalustotehdas). Asko plākšņu mēbeļu ražošanu turpināja uzņēmums Best Furniture, kas vēlāk bankrotēja.

2005. gada 21. janvārī Indoor Group tika pārdots Kesko meitas uzņēmumam Keswell.[1] 2017. gada jūnijā Kesko pārdeva Indoor Group Somijas investoru grupai Sievi Capital.

Asko Latvijā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2001. gada 21. septembrī Latvijā dibināts Indoor Group meitas uzņēmums SIA Indoor Group,[2] Rīgā tika atvērti mēbeļu un interjera veikali Asko un Sotka Krasta ielā un tirdzniecības parkā Alfa. 2007. gada 8. novembrī Rīgā, tirdzniecības centrā Spice atklāti vislielākie Asko un Sotka veikali Latvijā.[3] 2009. gadā sliktās ekonomiskās situācijas dēļ tirdzniecības parkā Alfa slēgti veikali Asko un Sotka.[4] Tirdzniecības centrā Spice Asko un Sotka veikali slēgti 2010. gada martā.[5] SIA Indoor Group no Uzņēmumu reģistra izslēgts 2012. gada 22. jūnijā.[2]

2019. gada martā tika paziņots, ka Indoor Group gada laikā Latvijā atvērs Asko un Sotka mēbeļu interneta veikalus.[6] 2020. gada janvārī tika atklāts mēbeļu interneta veikals askomebeles.lv.[7] 2023. gadā tas vairs nebija pieejams.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]