Brūnganais baltmeldrs

Vikipēdijas lapa
Brūnganais baltmeldrs
Rhynchospora fusca ((L.) W.T.Aiton)
Brūnganais baltmeldrs
Klasifikācija
ValstsAugi (Plantae)
NodalījumsSegsēkļi (Magnoliophyta)
KlaseViendīgļlapji (Liliopsida)
RindaGraudzāļu rinda (Poales)
DzimtaGrīšļu dzimta (Cyperaceae)
ĢintsBaltmeldri (Rhynchospora)
SugaBrūnganais baltmeldrs (Rhynchospora fusca)
Brūnganais baltmeldrs Vikikrātuvē

Brūnganais baltmeldrs (latīņu: Rhynchospora fusca) ir grīšļu dzimtas suga. Savvaļā tā ir galvenokārt sastopama Rietumeiropā un Skandināvijas dienviddaļā. Atsevišķas atradnes ir arī Ziemeļamerikā.

Latvijā brūnganais baltmeldrs ir sastopams ļoti reti, tikai valsts ziemeļrietumu daļā. Augi ir sastopami periodiski applūstošās ezeru palienēs un vigās; tie veido blīvas, monodominantas audzes vai nelielas grupas. Populācijas vērtējamas kā stabilas. Zināmās atradnes ir aizsargājamās teritorijās vai nomaļās, saimnieciski neizmantotās vietās.

Suga ir ierakstīta Baltijas jūras reģiona Sarkanajā grāmatā un Latvijas Sarkanajā grāmatā 1. kategorijā.[1]

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Brūnganais baltmeldrs ir daudzgadīgs, 10—30 cm garš lakstaugs ar ložņājošiem sakneņiem. Lapas ir šauras, sarveidīgas, 5—15 cm garas. Ziedi ir izvietoti zaru galā pušķveida ziedkopā. Ziedkopa parasti garāka nekā plata. Vārpiņā ir 5—10 ziedi. Segplēksnes ir brūnas. Augšējā seglapa vairākkārt garāka nekā ziedkopa. Apziednī ir 5 vai 6 matiņi, manāmi garāki nekā auglis — plakans riekstiņš ar apmatotu knābīti. Zied jūnijā un jūlijā.[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «brūnganais baltmeldrs - Rhynchospora fusca (L.) W.T.Aiton - Augi - Latvijas daba». www.latvijasdaba.lv. Skatīts: 2022-09-01.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]