Diacetils

Vikipēdijas lapa
Diacetils

Diacetila struktūrformula
Ķīmiskā formula C4H6O2
Molmasa 86,09 g/mol
Blīvums 990,4 kg/m3
Kušanas temperatūra -2,4 °C
Viršanas temperatūra 88 °C

Diacetils (2,3-butāndions, dimetilglioksāls, dimetildiketons, CH3COCOCH3) ir vienkāršākais α-diketons jeb vicinālais diketons (tā molekulā abas karbonilgrupas atrodas blakus). Diacetils ir zaļgandzeltens šķidrums. Dzeltena vai dzeltenzaļa krāsa ir visu α-diketonu īpašība (arī glioksāls satur divas blakus novietotas karbonilgrupas un ir krāsains savienojums). Šādas atomu grupas, kā α-diketona grupējums, sauc par hromoforām grupām. Savienojumi, kur karbonilgrupas ir lielākā attālumā viena no otras (β- vai γ-diketoni) pārsvarā ir bezkrāsaini.

Atrašanās dabā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Diacetils ietilpst dažu ēterisko eļļu sastāvā (timiāna eļļa, neļķu eļļa). Bez tam diacetils atrodams sviestā un ir tā dabīgā smaržviela.

Iegūšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Diacetilu var iegūt no metiletilketona, to nitrozējot ar amilnitrītu un iegūto izonitrozoketonu hidrolizējot ar skābi. Diacetilu iegūst arī no metilacetoetiķskābes (to apstrādājot ar slāpekļpaskābi, rodas tas pats izonitrozoketons).

Īpašības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dod visas ketoniem raksturīgās reakcijas. Tāpat kā citi līdzīgi savienojumi, iedarbojas ar amonjaku, veidojot imidazola atvasinājumus.

Izmantošana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Diacetila dioksīms (dimetilglioksīms) ar metāliem veido krāsainus kompleksos sāļus. Niķeļa kompleksais sāls turklāt vēl ir nešķīstošs - to izmanto analītiskajā ķīmijā niķeļa kvantitatīvai noteikšanai (sk. Čugajeva reakcija).