Dzeltenā jūra

Vikipēdijas lapa
Dzeltenā jūra
Dzeltenā jūra (Āzija)
Dzeltenā jūra
Dzeltenā jūra
Koordinātas 35°N 123°E / 35°N 123°E / 35; 123Koordinātas: 35°N 123°E / 35°N 123°E / 35; 123
Okeāns Klusais okeāns
Platība 416 000 km2
Garums 960 km
Platums 700 km
Vid. dziļums 44 m
Maks. dziļums 152 m
Sāļums 32‰
Valstis un teritorijas Karogs: Dienvidkoreja Korejas Republika
Karogs: Ziemeļkoreja Korejas TDR
Karogs: Ķīna Ķīna
Lielākās pilsētas Cjindao
Daliaņa
Inčhona
Tjaņdzjiņa
Dzeltenā jūra Vikikrātuvē

Dzeltenā jūra (ķīniešu: 黃海, Huáng Hǎi; korejiešu: 황해, Hwanghae) ir Klusajam okeānam piederīga malas jūra starp Ķīnu un Koreju. Sekla jūra (būtībā — Austrumķīnas jūras līcis), vidējais dziļums — 44 metri, sāļums — 32 promiles. Ziemā ūdens virsējā slāņa temperatūra ziemeļu daļā 0°С bet dienvidu daļā — 6-8 °С. Augustā ziemeļu daļā ūdens temperatūra sasniedz 24 °С, dienvidu daļā — 28 °С. Plūdmaiņas — 3 līdz 9 metrus augstas.

Lielākā ietekošā upe ir Huanhe. Upju sanesas (pārsvarā — less) iekrāso ūdeni dzeltenīgā krāsā, kas arī ir par pamatu jūras nosaukumam. Dzeltenās jūras tālāko ziemeļu līci, ko norobežo divas Ķīnas pussalas — Liaodunas pussala ziemeļos un Šaņdunas pussala dienvidos, nereti sauc par Bohai jūru — šajā līcī arī ietek Huanhe upe.

Jūra bagāta ar bioloģiskajiem resursiem, notiek aktīva zvejniecība.

Robežas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Austrumos, ziemeļos un rietumos ar Ķīnu, Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju. Dienvidos tā robežojas ar Austrumķīnas jūru, bet ziemeļos ar Bohai jūru. Bieži Dzelteno jūru uzskata par daļu no Austrumķīnas jūras, savukārt Bohai jūru uzskata par daļu no Dzeltenās jūras.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]