Eduards Kazričs

Vikipēdijas lapa
Eduards Kazričs

Dzimšanas dati 1871. gadā
Sakstagala pagasts, Rēzeknes apriņķis, Vitebskas guberņa (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Miršanas dati 1911. gada 27. jūnijā
Tautība latvietis
Augstskola Rīgas Politehniskā augstskola

Eduards Kazričs (1871—1911) bija latviešu[1] agronoms un sabiedriskais darbinieks, Krievijas Impērijas Valsts Domes II sasaukuma deputāts no Vitebskas guberņas. Antona Kazriča jaunākais brālis.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1871. gadā Sakstagala pagasta Kazradžu māju saimnieka Andreja Eisaka, pēc uzvārda maiņas Kazradža (Kazriča), ģimenē. Viņa vectēvs Jānis cēlies no Kantinieku sādžas Sakstagala pagastā, kopā ar dēlu iepirka no valsts mājas ar 125 ha lauku zemes uz izmaksu.[2] No 1882. gada viņš ar vecākā brāļa Antona atbalstu mācījās Rīgas Aleksandra ģimnāzijā, tad studēja ķīmiju un lauksaimniecību Rīgas politehnikumā.[3] Saimniekoja dzimtas saimniecībā un vadīja Sakstagala pagasta krājkasi. 1902. gadā apprecējās ar Jūliju Tomašūni, ģimenē piedzima divi bērni.

1907. gada 7. februārī Kazriču ievēlēja par Krievijas Impērijas Valsts Domes deputātu, bija Konstitucionālo demokrātu (kadetu) frakcijas biedrs. Pēc domes atlaišanas ar sievu atgriezās no Pēterpils savā lauku īpašumā. Ap 1910. gadu sāka strādāt par Rēzeknes apriņķa agronomu.

Miris 1911. gada 27. jūnijā.[4]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]