El Greko

Vikipēdijas lapa
El Greco
Vecā vīra portrets (pieņemts, ka tas ir El Greko pašportrets), aptuveni 1595.—1600. gadā, eļļas glezna uz audekla, 52.7 × 46.7 cm, Metropolitēna mākslas muzejā, Ņujorkā, ASV
Pilnais vārds Domeniks Teotokopuls
Dzimis 1541. gadā
Krētā, Venēcijas republika
(tagad Karogs: Grieķija Grieķija)
Miris 1614. gada 7. aprīlī
Toledo, Spānijas impērija
(tagad Karogs: Spānija Spānija)
Tautība grieķis
Nozares glezniecība, tēlniecība un arhitektūra
Mākslas virziens manierisms, Spānijas renesanse
Slavenākie darbi El Expolio (1577—1579, Toledo katedrāle, Toledo)
El entierro del Conde de Orgaz (1586—1588, Iglesia de Santo Tomé, Toledo)
Vista de Toledo (1596-1600, Metropoles mākslas muzejs, Ņujorka)
Visión del Apocalipsis (1608-1614, Metropoles mākslas muzejs, Ņujorka)
Paraksts
Iespaidojies no Krētas skola, manierisms, Itālijas renesanse, Ticiāns, Džulio Klovio
Ietekmējis ekspresionisms, kubisms, Pols Sezans, Pablo Pikaso, Džeksons Polloks, Rainers Marija Rilke, Nikoss Kazancakiss

El Greko ("Grieķis", dzimis 1541. gadā, miris 1614. gada 7. aprīlī) bija spāņu renesanses gleznotājs, tēlnieks un arhitekts. Uz savām gleznām parasti parakstījās pilnajā vārdā ar grieķu burtiem — Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Doménicos Theotokópoulos — Domeniks Teotokopuls).

Dzimis Krētā, visticamāk, mūsdienu Iraklijā, kura tolaik ietilpa Venēcijas republikā, tirgotāja ģimenē. Krētā ieguva arodu kā ikonu gleznotājs. Visticamāk, 1567. gadā ieradās Venēcijā, un, pēc Džulio Klovio ziņām, bija Ticiāna skolnieks. 1570. gadā ieradās Romā, kur ar Klovio protekciju iekļāvās mākslinieku kopā, kas centrējās ap kardinālu Alesandro Farnēzi.

Iespējams, intrigu dēļ, 1577. gadā pārcēlās uz Toledo, jo Spānijas karalis Felipe II atbalstīja mākslinieku pārcelšanos uz valsti. Kaut arī El Greko nekļuva par Felipes II favorītu, Toledo pagāja viss mākslinieka atlikušais mūžs un tika radīti viņa ievērojamākie darbi. Miris un apglabāts Toledo.

Turpmākajos gadsimtos bija gandrīz aizmirsts. 300 gadus pēc nāves viņa talants tika atklāts no jauna, un El Greko māksla spēcīgi ietekmējusi 20. gadsimta mākslas attīstību.

Galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]