Pāriet uz saturu

Fransisko de Toledo

Vikipēdijas lapa
Fransisko de Toledo
Francisco de Toledo
Fransisko de Toledo
Personīgā informācija
Dzimis 1515. gada 10. jūlijā
Valsts karogs: Spānija Oropesa, Kastīlijas karaliste, Spānija
Miris 1582. gada 21. aprīlī (66 gadi)
Valsts karogs: Spānija Eskalona, Spānija

Fransisko Alvaress de Toledo (spāņu: Francisco Álvarez de Toledo; dzimis 1515. gada 10. jūlijā Oropesā, miris 1582. gada 21. aprīlī Madridē) bija spāņu muižnieks un karavīrs, piektais Peru vicekaralis (1569—1581). Viņš bieži tiek dēvēts par "labāko no Peru vicekaraļiem",[1] tomēr tikpat bieži tiek nosodīts par viņa administrācijas negatīvo ietekmi uz koloniju pamatiedzīvotājiem.[2]

Dzimis ievērojamā Kastīlijas dzimtā, Oropesā. Nebūdams vecākais dēls ģimenē, jau mazotnē, astoņu gadu vecumā, devies uz Spānijas karaļa Karlosa I galmu izglītoties un dienēt par pāžu.

1535. gadā Fransisko de Toledo pievienojās ietekmīgajam Alkantaras bruņinieku ordenim. 20 gadus dienējis Hābsburgu armijā Flandrijā, Itālijā, Vācijā, Ungārijā un Francijā. De Toledo bija imperatora Kārļa V (Spānijas Karloss I) attāls radinieks, kā arī draugs.

1569. gadā Fransisko de Toledo kļuva par Peru vicekarali. Toledo ieviesa stabilitāti nemierīgajā vicekaralitātē un mainīja Spānijas koloniālās varas raksturu un attiecības starp pamatiedzīvotājiem un viņu spāņu valdniekiem. Ar nežēlīgu politiku Toledo piespiedu kārtā pārcēla daudzus Peru un Bolīvijas pamatiedzīvotājus uz jaunām dzīves vietām, īstenojot to kristianizāciju, iekasējot nodevas un nodokļus, kā arī piespiežot vietējo darbaspēku strādāt raktuvēs (sevišķi sudraba raktuvēs) un citos piespiedu darbos. Viņš sodīja ar nāvessodu Tupaku Amaru, pēdējo Inku impērijas pēcteču valsts (Vilkabambas) valdnieku.

Toledo vicekaraļa amatu ieņēma no 1569. gada 30. novembra līdz 1581. gada 1. maijam, kopā vienpadsmit gadus un piecus mēnešus. Viņš izveidoja tās juridisku struktūru un nostiprināja institūcijas, kuras Spānijas kolonijā Peru vicekaralistē darbojās turpmākos vairāk nekā divsimt gadus.

Neraugoties uz sasniegumiem kolonijas pārvaldē, Fransisko de Toledo tika apvainots finanšu pārkāpumos un 1581. gadā atsaukts uz Spāniju. Līdz 1582. gada aprīlim atradās apcietinājumā, kur miris.

  1. Tantaleán Arbulú, Javier. El Virrey Francisco de Toledo y su tiempo. 2 T. Universidad de San Martín de Porres. Lima. 2011. http://www.librosperuanos.com/libros/detalle/11817/El-Virrey-Francisco-de-Toledo-y-su-tiempo.-2-T
  2. Ann M. Wightman. Indigenous Migration and Social Change: The Forasteros of Cuzco, 1570-1720. Durham, NC : Duke University Press, 1990. 13, 15. lpp. ISBN 9780822382843.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]