Gīrihosteji

Vikipēdijas lapa
Gīrihosteji
Guerichosteus Tarlo, 1964
G. heterolepis orbitālā plātne.
G. heterolepis orbitālā plātne.
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
VirsklaseBezžokļaiņi (Agnatha)
KlasePteraspidomorfi (Pteraspidomorphi)
ApakšklaseDažādvairodži (Heterostraci)
KārtaPteraspidiformes
ApakškārtaPsammosteida
DzimtaGuerichosteidae
ĢintsGīrihosteji (Guerichosteus)

Gīrihosteji (Guerichosteus) ir bezžokļaiņu ģints izmirušajās psammosteju apakškārtā. Ģinti pirmo reizi 1964. gadā aprakstīja britu paleontologs Beverlijs Halsteds Tarlo. Nosaukums ir dots par godu vācu ģeologm un paleontologam Georgam Gīriham. Ģints tipveida suga ir Guerichosteus kozlowskii Tarlo, 1964. Ģints bija izplatīta apakšdevona augšdaļā, emsa stāvā, Polijā, Sventokšiskas kalnu rajonā, kā arī vidusdevona apakšdaļā pērnavas svītas nogulumos Igaunijā un, iespējams, Lietuvā.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mediālā vēdera plātne ir izliekta no vienas malas līdz otrai. Tās aizmugurē atrodas dziļš aizmugurējais mediālais V-veida izgriezums. Branhiālā plātne ir gara un samērā plata (garuma un platuma attiecība ir 1.9—2). Žaunu atvere atrodas aizmugurējā sānu stūrī. Postorbitālā plātne virzienā uz aizmuguri nedaudz sašaurinās. Kornuālā plātne ir taisnstūrveidīga.[1] Ornamentējumu veido blīvi izvietoti ieapaļi ādas zobu pauguriņi (1—2 mm lieli) ar izteiktām radiālām ribiņām, kas stiepjas līdz pauguriņu virsotnēm. Pauguriņu pamatnes ir gludas vai arī ar iegarenām radiālām ribiņām (apmaļu zobiņiem). Sīkāki pauguriņi (reizēm veidojot koncentriskas rindas) izvietojas starp lieliem pauguriem.[2]

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Guerichosteus Tarlo, 1964

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. L.BEVERLY HALSTEAD TARLO, PSAMMOSTEIFORMES (AGNATHA) A REVIEW WITH DESCRIPTIONS OF NEW MATERIAL FROM THE LOWER DEVONIAN OF POLAND, (I General Part) PALAEONTOLOGIA POLONICA — No.13, WARSZAWA, 1964, 113. lpp.
  2. Vadim N. Glinskiy and Darya V. Pinakhina, New data on psammosteid heterostracans (Pteraspidomorpha) and acanthodians (Acanthodii) from the Pärnu Regional Stage (Lower Eifelian, Middle Devonian) of Estonia, Estonian Journal of Earth Sciences, 2018, 67, 1, 78,81 lpp.