Pāriet uz saturu

Globālie Dienvidi

Vikipēdijas lapa
Globālo Dienvidu valstis (sarkanā krāsā) pēc ANO Tirdzniecības un attīstības konferences (UNCTAD) klasifikācijas.

Globālie Dienvidi (angļu: Global South) ir termins, kuru lieto kā nosaukumu valstu grupai, ko lieto kā pretmetu Rietumu pasaules koncepcijai. Globalizācijas apstākļos pēc Aukstā kara beigām terminu pāris "Globālie Dienvidi" un "Globālie Ziemeļi" pakāpeniski aizstāja iepriekš lietoto valstu iedalījumu Pirmās, Otrās un Trešās pasaules valstīs. Šo terminu dažkārt lieto arī kā aizstājēju terminam "Jaunattīstības valstis".

Rietumvalstu ekonomiskās sankcijas pret Irānu un Ziemeļkoreju, pēc Krievijas—Ukrainas kara sākuma arī pret Krieviju, saasināja t.s. Ziemeļu–Dienvidu konfliktu, kas sakņojas bijušo koloniju neatkarības kustībās 20. gadsimtā. 21. gadsimtā izveidojās BRICS valstu kopa, kas mēģina politiski konsolidēt Globālo Dienvidu valstis pret Rietumu pasaules valstīm.

Termina rašanās

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1977. gadā pēc Pasaules Bankas ierosinājuma izveidoja Neatkarīgu starptautiskās attīstības jautājumu komisiju, kas bijušā Vācijas kanclera Villija Branta redakcijā 1980. gadā publicēja "Ziemeļu – Dienvidu ziņojumu" (North-South Report) par divām attīstības ziņā krasi atšķirīgām valstu grupām. Ziņojumā bija noteikta tā sauktā "Branta līnija", kas atdalīja pārsvarā Ziemeļu puslodes valstis no pārsvarā Dienvidu puslodes valstīm (izņemot Austrāliju un Okeāniju).

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]