Dzelzceļa līnija Gulbene—Alūksne

Vikipēdijas lapa
Šaursliežu dzelzceļa līnija Gulbene—Alūksne
Dzelzceļa līnija Gulbene—Alūksne kartē.

Dzelzceļa līnija Gulbene—Alūksne ir šaursliežu 750 mm platuma dzelzceļš, kas savieno Gulbenes un Alūksnes pilsētas. Šī ir vienīgā šaursliežu dzelzceļa līnija Baltijas valstīs, kurā notiek regulāri pasažieru pārvadājumi.[1] Mūsdienās līniju apsaimnieko SIA "Gulbenes-Alūksnes bānītis". Līdz 2010. gadam līnijā kursēja 3 vilcienu pāri dienā, bet no 2010. gada 1. februāra rīta reiss atcelts.[2] Iepriekš izsludinātos datumos vilciens reisā dodas ar tvaika lokomotīvi "Ferdinands".[3] No 2000. gada vilciena popularizēšanai līnijā Gulbene – Alūksne septembra pirmajā nedēļas nogalē tiek organizēti Bānīša svētki.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Līnijas pirmsākumi meklējami 1903. gadā, kad tika uzsākta dzelzceļa līnijas Pļaviņas—Valka būvniecība. 1905. gada revolūcijas laikā 1905. gada decembrī šo dzelzceļa līniju uz laiku savā kontrolē pārņēma revolucionārie kaujinieki.

Posms no Pļaviņām līdz Gulbenei 1915.-1916. gadā tika pārveidots par platsliežu dzelzceļa līniju. Šaursliežu posms palika līnijā Gulbene—Valka. Tā kā kara laikā šajā reģionā notika aktīva karadarbība, dzelzceļš nopietni cieta. Vilcienu kustību 1920. gada 15. martā atjaunoja posmā GulbeneAlūksne, 1921. gada 6. septembrī tika atjaunota satiksme arī posmā līdz Valkai. Arī 2. pasaules karš nesa zaudējumus un postījumus Latvijas dzelzceļam. Pēc kara tika atjaunota satiksme no Gulbenes līdz Apei, vēlāk arī līdz Valgai, jo Valkā dzelzceļa mezglu neatjaunoja. 1970. gadā slēdza posmu no Apes līdz Valgai, bet 1973. gadā arī no Apes līdz Alūksnei. 1984. gadā atlikušajam dzelzceļa posmam tika piešķirts tehnikas pieminekļa statuss.

Bānīša zeme[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

No 2019. gada tūrisma piedāvājumos teritorija, kuru šķērso dzelzceļa līnija Gulbene – Alūksne tiek saukta par "Bānīša zemi". Teritorijā izveidoti 6 dabā marķēti velo maršruti, kuri sākas vai noslēdzas kādā no līnijas stacijām vai pieturas punktiem un ļauj velo braucienu apvienot ar braucienu šaursliežu vilcienā jeb Bānītī. Līnijas vēsturi un nozīmi vietējiem iedzīvotājiem var izzināt multimediālā ekspozīcijā Alūksnes Bānīša stacija. Vilciena vērošanai iekārtotas speciālas skatu vietas Stāmerienā un Pullāna kalnā pie Alūksnes.

Stacijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Attēlu galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]