Gunārs Dāboliņš

Vikipēdijas lapa

Gunārs Dāboliņš (dzimis 1956. gada 14. martā) ir bijušais Latvijas Valsts robežsardzes priekšnieks.

Dzimis Jēkabpils rajona Viesītes pilsētā. Pēc Ogres vidusskolas pabeigšanas iestājies Kijevas augstākajā kara-jūras politiskajā skolā, kuru 1978. gadā absolvēja (iegūstot stūrmaņa diplomu).[1] Pēc tam, no 1979. līdz 1983. gadam, dienējis PSRS Ziemeļu kara flotē un vēlāk, no 1983. līdz 1992. gadam, Baltijas kara flotē. 1986. gadā absolvējis Maskavas kara politiskā akadēmiju.

1992. gada 31. martā tika iesaukts Latvijas Republikas Aizsardzības spēkos (kopš 1995. gada Latvijas Nacionālie bruņotie spēki). No 1. maija līdz 6. novembrim bija Latvijas Republikas Aizsardzības spēku Robežsargu brigādes 6. Liepājas Robežsargu bataljona nodaļas priekšnieks. No 6. līdz 29. decembrim bija Robežsargu brigādes Liepājas robežsargu bataljona Stacijas nodaļas priekšnieka vietnieks. Pēc tam, līdz 1994. gada maijam, bija Robežsargu brigādes 6. Liepājas robežsargu bataljona Robežapsardzības nodaļas priekšnieks. Tajā pašā gadā vairākus mēnešus pildīja Robežsargu brigādes štāba Robežapsardzības nodaļas priekšnieka vietnieka pienākumus.

23. augusta tika iecelts par Robežsargu brigādes štāba robežapsardzības daļas priekšnieka vietnieks — robežkontroles nodaļas priekšnieku. 1995. gadā bija Robežsargu brigādes štāba Robežapsardzības daļas priekšnieks — štāba priekšnieka vietnieks un vēlāk Robežsargu brigādes komandiera vietnieks — štāba priekšnieks. 6. decembrī kļuva par Robežapsardzības spēku štāba priekšnieks - komandiera vietnieku.

Šajā amatā viņš bija līdz 1996. gada augustam, kļuva par Robežapsardzības spēku komandieri. 1997. gadā robežsardze pārgāja Iekšlietu ministrijas pārziņā. Amata nosaukums tika mainīts uz Robežsardzes priekšnieks, bet kopš 1998. gada Dāboliņš ir Valsts robežsardzes priekšnieks. 1999. gadā ieguvis robežsardzes ģenerāļa pakāpi. Par pašaizliedzību un panākumiem, strādājot Latvijas valsts un tautas labā, 2004. gadā tika apbalvots ar Ministru kabineta Atzinības rakstu, bet 2008. gada 11. novembrī apbalvots ar Viestura ordeni (I šķiras), par sevišķiem nopelniem valsts robežas apsargāšanā.[2][3]

2009. gada marta beigās iesniedza lūgumu atbrīvot viņu no ieņemamā amata un atvaļināt no dienesta robežsardzē no 14.aprīļa. Iekšlietu ministre Linda Mūrniece šo lūgumu akceptēja.[4] Pēc robežsardzes atstāšanas iestājās Tautas partijā. 2009. gada pašvaldību vēlēšanās kandidēja uz vietu Rīgas domē, bet netika ievēlēts.[5][6]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]