Igaunijas Laucinieku savienība

Vikipēdijas lapa
Igaunijas Laucinieku savienība
Eesti Maarahva Liit
Vadītājs Jāns Hinersons, Konstantīns Petss
Dibināta 1917. gads
Likvidēta 1920. gada rudens
Pēctecis Põllumeeste Kogud
Galvenā mītne Tartu, Karogs: Igaunija Igaunija
Ideoloģija Agrārisms

Igaunijas Laucinieku savienība (igauņu: Eesti Maarahva Liit, EMRL jeb EML; saukta arī par Maaliit — "Zemes savienība") bija 1917. gadā dibināta Igaunijas partija. Pārstāvēja lauku iedzīvotāju intereses. 1920. gadā reorganizēta par partiju Põllumeeste Kogud.

Igaunijas Laucinieku savienība tika izveidota 1917. gadā pēc Postimees publicētā raksta, kurā Dienvidigaunijas Zemnieku centrālā padome aicināja izveidot politisku spēku, kas pārstāvētu lauku iedzīvotājus. Jaunā partija izdeva laikrakstu Maalit.

Pēc Februāra revolūcijas Krievijā Pagaidu valdība 1917. gada 12. aprīlī Igaunijas guberņu apvienoja ar Livonijas guberņas igauņu apdzīvoto teritoriju, izveidojot Autonomo Igaunijas guberņu. Vasarā tika noteiktas Igaunijas guberņas pagaidu padomes vēlēšanas. Maijā un jūnija tika ievēlēti lauku kopienu pārstāvji, bet jūlijā un augustā — pilsētu pārstāvji. No 62 vietām Pagaidu padomē EML ieguva lielāko pārstāvniecību — 13 vietas. Igaunijas Laucinieku savienība kopā ar Igaunijas Demokrātisko partiju un Igaunijas Radikāli demokrātisko partiju izveidoja Demokrātisko bloku.

1918. gada februārī Igaunijas Satversmes sapulces vēlēšanās Demokrātiskais bloks ieguva 23 % balsu. Satversmes sapulce netika sasaukta, jo boļševiku kontrolētajā daļā vēlēšanas netika atzītas, un Vācijas spēki bija ieņēmuši daļu Igaunijas. Igaunijas Laucinieku savienība aicināja okupēt visu Igauniju, lai neļautu boļševikiem nostiprināties Igaunijā. Konstantīns Petss, kas EML bija pievienojies 1917. gadā, neatbalstīja šo ideju. Petss bija viens no trim Igaunijas Glābšanas komitejas (Eestimaa Päästekomitee) locekļiem, kas parakstīja neatkarības deklarāciju 1918. gada 24. februārī. Tajā pašā dienā viņu ievēlēja par tikko izveidotās Igaunijas Republikas Ministru kabineta vadītāju un iekšlietu ministru.

Pēc Vācijas kapitulācijas Pirmajā pasaules karā, 1919. gada aprīlī tika rīkotas jaunas Igaunijas Satversmes sapulces vēlēšanas. Igaunijas Laucinieku savienība no 120 vietām ieguva tikai astoņas.

1920. gada rudenī notika Igaunijas Laucinieku savienības otrais kongress, kurā nolemts partiju reorganizēt, primāri pārstāvot turīgos zemniekus un citas turīgās klases. Jaunās partijas nosaukums — Põllumeeste Kogud (Zemnieku kopība vai Zemnieku apvienība).