Irānas karogs

Vikipēdijas lapa

Irānas karogs
Lietošana Valsts karogs un flaga National flag and ensign
Proporcijas 4:7[a]
Apstiprināts 1980. gada 29. jūlijā
Apraksts Trīs krāsu karogs ar zaļu, baltu un sarkanu joslu un sarkanu Irānas ģerboni baltās joslas centrā. Vietā, kur saskaras zaļā josla ar balto joslu un sarkanā josla ar balto joslu, baltā krāsā kufika rakstā 11 reižu rakstīts Allahu Akbar (Dievs ir visvarens).

Pašreizējais Irānas karogs (persiešu: پرچم ایران‎‎) tika apstiprināts 1980. gada 29. jūlijā, neilgi pēc Islāma revolūcijas.

Dizains[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Irānas karogā ir trīs joslas: zaļa, balta un sarkana. Baltās joslas vidū atrodas Irānas ģerbonis. Vietā, kur zaļā josla saskaras ar balto joslu, uz zaļās joslas baltā krāsā kūfiskajā rakstā 11 reižu rakstīts Allāh Akbar jeb Dievs ir visvarens. Tieši tāds pats uzraksts 11 reižu baltiem burtiem rakstīts uz sarkanās joslas vietā, kur tā saskaras ar balto joslu. Uzraksts simbolizē Allāh Akbar saucienus 1979. gada 11. februārī, kad nacionālais radio paziņoja: „No Teherānas Irānas Islāma Republikas balss,” — kas bija neoficiālais Islāma Republikas sākums.

Krāsas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zaļā, baltā un sarkanā krāsa Irānas karogā ir kopš 19. gs. beigām.

Zaļā krāsa simbolizē dabu, izaugsmi un laimi, kā arī ir tradicionāla persiešu valodu simbolizējoša krāsa. Trijstūrveida zaļš un balts karogs ir vēsturiskais persiešu karogs. Baltā krāsa simbolizē brīvību. Sarkanā krāsa ir mocekļu krāsa. Trijstūrveida zaļš un sarkans karogs ir vēsturiskais mīdiešu karogs.

Vēsturiskie karogi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zendu dinastijas karogs
Persijas karogs līdz 1906. gadam
Persijas karogs (1907—1933)
Irānas karogs (1933—1964)
Irānas karogs (1964—1980)

Piezīmes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Šī ir karoga vienkāršotā versija. Konstruējot karogu oficiālajā veidā proporcija ir iracionāla: 1 : (75/28)(7√5 − 15)

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]