Jans Kučborskis

Vikipēdijas lapa

Jans Kučborskis (poļu: Jan Kuczborski, ap 1572—1624) bija poļu teologs, Kulmas bīskaps, karaļa Sigismunda III Vāsas sekretārs, kroņa kancelejas notārs. 1617. gada Kurzemes un Zemgales hercogistes satversmes autors.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis ap 1572. gadu, viņa dzimta bija cēlusies no Kučborkas (Kucbork) netālu no Mlavas Mazovijā. Izglītojās Braņevo jezuītu skolā un Viļņas akadēmijā, tad Padujas un Romas universitātēs, kur viņš ieguva doktora grādu teoloģijā un, iespējams, arī tieslietās. Pēc atgriešanās Polijā viņš pildīja dažādus amatus, no 1610. gada bija Krakovas prāvests, 1614 gadā viņu iecēla par Kulmas bīskapu.

Karalis Sigismunds III Vāsa Varšavas seimā 1616. gada jūlijā atstādināja Kurzemes un Zemgales hercogus no varas un nozīmēja Kulmas bīskapu Kučborski par izmeklēšanas komisijas vadītāju. 1617. gada 6. februārī komisija sāka darbu Jelgavas rātsnamā un jau 18. martā pabeidza rakstīt Kurzemes hercogistes satversmi (Formula regiminis un Kurzemes statūtus).

Bīskaps Kučborskis vadīja Karaļa Prūsijas ģenerālās asamblejas, atbalstīja karu pret Krievijas caristi, prasīja reformēt parlamentāro sistēmu un tiesu varu un regulāri apmaksāt armiju.

1624. gadā viņu iecēla par Plockas bīskapu, bet drīz pēc tam viņš nomira. Apglabāts Toruņas Sv. Jāņa baznīcā.